Unde publicăm proză și poezie în România?

Unde publicăm?


În ultimii ani, poezia din România a cunoscut o renaștere. Se ascunde în volumele de pe rafturi, în postări pe social media și, nu în ultimul rând, în reviste de cultură. Apariția revistelor a reușit să întoarcă la 180 ̊ peisajul literar din țară. Cu fiecare ediție, tipărită sau distribuită în online, publicațiile au adus mai aproape generații de poeți cu viziuni și stiluri diferite, dar care împărtășesc un țel comun și o dragoste sinceră pentru actul artistic.

Am vorbit cu câteva dintre publicațiile care au apropiat, prin activitatea lor, poezia contemporană de cititori și chiar au reușit să lanseze poeți în sfera artistică mainstream.

notedesubsol

Cunoscuţi mai ales pentru pagina de Instagram, notedesubsol le-au oferit o platformă poeților nedebutați de toate vârstele. Prin poeziile și recenziile pe care le publică reunesc dimensiunea poetică cu cea activistă.


Cum a prins rădăcini revista? Când a fost înființată și cine sunt fondatorii?

Acum un an, ne-am dorit să creăm un spațiu sigur și confortabil pentru tinerii scriitorx aflați la început de drum. Știam că la început contează mult susținerea, feedback-ul și să ajungi la cât mai multă lume, așa că împreună cu o prietenă (care nu mai face parte din echipă în momentul actual), Xenia și eu (Andreea) am creat notedesubsol. Urmăream poetx tineri și buni care își distribuiau poezia și asta ni s-a părut nice, voiam să intrăm în sfera asta, chiar dacă nu știam neapărat foarte multe despre cum funcționează.


Care este misiunea revistei?
Credem că revista are mai multe misiuni sau obiective, dacă la început ne doream să îi susținem pe cei care erau la început, pe parcurs ne-am dat seama că vin și poetx care doresc feedback-uri sau recomandări cu ce să mai citească și am dorit să ne extindem mai mult. Pe lângă asta, vrem să aducem aproape și lecturi sau scriitorx care pentru noi au avut un impact puternic, ce evenimente artistice mai au loc și lucruri de interes pentru publicul nostru.


Care sunt condițiile de publicare pe care ar trebui să le cunoască poeții nedebutați care doresc să colaboreze cu revista?
Pentru noi, notedesubsol este un spațiu incluziv și sigur unde orice artistx își poate exprima ideile cu condiția ca lucrările să nu conțină mesaje discriminatorii. La început nu am fost specifice în legătură cu asta fiindcă nu ne gândisem și la partea cealaltă, până când am început să primim lucrări care erau misogine, sexiste iar o dată comunicat feedback-ul, lucrurile deveneau și mai aiurea.
De menționat este și faptul că, suntem atente la structura poezioarelor sau dacă aceste conțin rimă (ceea ce nu e neapărat rău dacă e bine scrisă) sau diverse teme religioase care nu se întreprind cu interesele noastre.
Și ca un ultim aspect, ținem mult la respectarea condițiilor care se regăsesc și pe site, precum lucrările scrise cu diacritice într-un document word, descriere, fotografie și menționarea contului de instagram; trimise pe email.


Tuș Zine
Probabil unul din cele mai notorii nume, Tuș Zine culege cu dedicare poezie din toate colțurile comunității. În spatele proiectului stă o echipă de tineri cu o direcție artistică avangardistă asumată, hotărâți să amplifice vocile poetice la început de drum.


Cum a prins rădăcini revista? Când a fost înființată și cine sunt fondatorii?
Tuș Zine a fost înființată în 2021. A pornit de la dorința Dianei Grigorescu (@samca.jpg) și a Dariei Anghel (@dashha.a) de a crea un mediu de expunere a artei vizuale împreună cu arta scrisă, într-o comunicare care să unească și să inspire.
Daria și Diana au coordonat redacția și direcția grafică a primelor două numere, apărute în ianuarie și iunie 2022. Tot ele au creat și prima echipă de design, alcătuită, printre alții, din Andrei Bădărău, Ioana Bojincă, Daria Cojocar, Andra Conțu, Ioana Oprea, Mihai Moga-Paler și Florin Rădulescu. Proiectul Tuș a fost preluat în iulie 2022 de către Versus Magazine, echipele de redacție și design fiind restructurate, însă niciun număr nu a fost dus la bun sfârșit și proiectul a fost abandonat în aprilie 2023. În mai 2023 Tuș a fost preluat de Atoma Art Community, care și-a promis să păstreze viziunea originală și identitatea Tuș Zine neatinse. O parte din echipa originală de design a fost restabilită, urmând ca aceasta să fie extinsă pentru a oferi un mediu de creație voluntar contributiv, divers, deschis și fără vreo presiune administrativă. Fiecare designer grafic are libertatea de a oferi concepte originale în paginile pe care și le alege pentru a le ilustra, iar echipa vine doar cu feedback tehnic când e necesar. Așa am scos numărul 3 în iunie 2023 și numărul 4 în martie 2024. Echipa e momentan stabilă, dar dinamică, respectând libertățile personale ale fiecărei persoane implicate. Momentan lucrăm la numărul 5.


Care este misiunea revistei?
Odată cu preluarea proiectului de către Atoma Art Community a devenit foarte importantă și nevoia de a oferi o platformă artistică accesibilă din punct de vedere financiar și fizic, întrucât artiștii și publicul se confruntă deseori cu paywall-uri care îi țin departe de frumusețea vibrantă a scenei locale. De aceea facem tot posibilul pentru a ține Tuș disponibilă gratuit în format online și de a asigura posibilități de răsfoire și comenzi fără a impune (în aproape toate cazurile) un cost cititorilor. Încercăm să egalăm tirajul tipărit al altor reviste de artă din țară (cu numărul 4 chiar credem că am reușit asta) și să oferim și disponibilitate nelimitată online, ceea ce există mult mai rar în mainstream, mai ales în forma gratuită (și nesponsorizată instituțional) pe care o oferim noi. Nu vedem misiunea aceasta să se schimbe prea curând, întrucât am plecat constant și atent urechea la feedback și ni s-a dat de știre că oamenilor le place ce facem


Care sunt condițiile de publicare pe care ar trebui să le cunoască poeții nedebutați care doresc să colaboreze cu revista dumneavoastră?
Vrem să fim o revistă în care oricine să se poată simți bine primit și ni se rupe inima când trebuie să refuzăm lucrări doar pentru că nu avem loc pentru ele. Dar atunci când o facem, ori invităm artiștii să ne lase să îi publicăm pe pagina de instagram, ori le trimitem feedback, resurse sau explicații argumentate pentru refuz. Din păcate Tuș Zine aduce un volum de muncă și un cost care nu ne permit să includem mai mult de aproximativ 50 de lucrări per volum (numărul 5 fiind primul care va avea spre 70), așa că realizăm un triaj calitativ, încercând să favorizăm totuși artiștii care nu au publicat în ediții precedente, pentru a oferi mereu șanse vocilor noi. Cu toate astea, prin crearea unui fond publicistic puternic în cadrul Atoma Art Community, Tuș va putea susține și propune oportunități adiționale de publicare și expunere. În momentul de față lucrăm la o serie de expoziții și antologii care vor trata teme sociale de interes pe partea de explorare a identității, diversității, incluziunii și problemelor lumii.


Planeta Babel


Planeta Babel este o publicație prin care mulți poetx și prozatorx și-au cunoscut începuturile. A fost un proiect ambițios încă de la început și s-a făcut remarcat prin reunirea tradițiilor literare vechi cu noile curente.


Cum a prins rădăcini revista? Când a fost înființată și cine sunt fondatorii?
Revista Planeta Babel ”trăia” de mai mult timp în mintea mea, Maria Petricu. A prins contur în ianuarie 2022, când a apărut și primul număr în print. Am fondat-o în colaborare cu Dumitru Augustin Doman, care a luat parte la primele două numere.
Planeta Babel este o revistă independentă. Pe parcursul anului 2022 am avut în fiecare lună o ediție în print (gratuit în librăriile Cărturești Verona și Park Lake, București, și în librăria Sebastian Hann din Cisnădie). Îi mulțumim lui Paul Burcia pentru munca de DTP-ist. Iar din 2023 suntem doar în online. Pe parcurs am colaborat cu Andrei Zbîrnea, ca redactor, iar acum este alături de noi Romeo Aurelian Ilie.
Imaginea care ne reprezintă este realizată de Arabella Krebs. Primele două numere poartă semnătura lui Ion Barbu.

Care este misiunea revistei?
Planeta Babel a pornit la drum cu dorința de a aduce laolaltă generații diverse. Am încercat să creăm un spațiu nepretențios în care să se întâlnească scriitorii consacrați cu cei aflați la început de drum. Cu toții avem nevoie de un cuvânt de încurajare . Ne-am dorit ca literatura să ajungă mai aproape de cititorul contemporan, de aici și textele scurte sau foarte scurte la care i-am provocat pe scriitori. Aproape ca orice proiect, are un substrat egoist și deocamdată nu putem spune că e rău, ba din contră… Ne-a ajutat să nu renunțăm când părea să fie cel mai greu.


Care sunt condițiile de publicare pe care ar trebui să le cunoască poeții nedebutați care doresc să colaboreze cu revista dumneavoastră?
În primul rând, să ne trimită texte care să le aparțină, să nu fi apărut în alte reviste și să folosească diacritice. Fontul și mărimea nu sunt cruciale, atât timp cât textul este îngrijit.
În al doilea rând, noi am început atât în online, cât și în print, iar formatul revistei print este… mai special și atunci am fost nevoiți să fim mai stricți în privința numărului de cuvinte, mai ales la proză, unde i-am provocat pe scriitori să se încadreze în aproximativ 300 de cuvinte. Chiar dacă momentan nu mai avem ediții print, ținem la ”regula” legată de textele scurte și foarte scurte.


Haimanale Literare


Haimanale Literare se descriu pe Instagram ca o idee apărută la o bere. De-a lungul timpului, proiectul și-a păstrat caracterul umoristic și relaxat, așa încât Haimanale Literare a devenit nu doar un spațiu deschis poeziei de toate felurile, ci și o platformă pentru caterincă literară de calitate superioară.


Cum a prins rădăcini revista? Când a fost înființată și cine sunt fondatorii?
Haimanale Literare a fost înființată în 2022, de Vlad Mușat și Marian Neguțu. Ideea a venit la o bere, din dorința de a scoate literatura din cercul vicios al cuvintelor mari și al atitudinii pompoase și de a o aduce în atenția publicului contemporan, cu umor și simț al firescului.


Care este misiunea revistei?
Misiunea noastră este de a o oferi un spațiu de expunere scriitorilor contemporani valoroși, de a promova literatura ca pe ceva firesc și accesibil și de a aduce scriitori în fața cititorilor, prin intermediul întâlnirilor pe care le organizăm.


Care sunt condițiile de publicare pe care ar trebui să le cunoască poeții nedebutați care doresc să colaboreze cu revista dumneavoastră?
În primul rând, refuzăm orice text care nu este însoțit, în mesaj, de un banal salut. Ni se pare un lucru de bun simț, la care nu vom renunța. În rest, doar valoarea textului contează. Recomandăm poeților nedebutați sau debutați să citească ce am publicat deja și să fugă de clișee, sentimentalism ieftin și formulări pretențioase.


Noise Poetry


În încheierea articolului aducem în față un pionier al poeziei online, Noise Poetry. De la o pagină de facebook, Noise a devenit un fenomen cultural care a promovat sute de poeți și a colaborat cu nume de mare calibru din peisajul literar contemporan. Totuși, prestigiul pe care l-a dobândit platforma de-a lungul anilor nu i-a știrbit caracterul experimental, Noise Poetry a rămas un spațiu primitor cu toți poetx.


Cum a prins rădăcini revista? Când a fost înființată și cine sunt fondatorii?
Proiectul Noise Poetry – cu tot ceea înseamnă el acum, platforme de Facebook, Instagram și Tiktok, a constat mai întâi într-un club de lectură. Inspirația noastră, a mea și a colegei mele, Lorena Purnichi, a fost, așa cum am mai spus și cu alte ocazii, Institutul Blecher, organizat de scriitorul și editorul Claudiu Komartin. A fost relativ dificil să demarăm un astfel de proiect în Buzău, însă cu ajutorul câtorva prieteni de acolo, am reușit. Astfel că pe parcursul celor 16 ediții (sunt doar 16 din cauza celor aproape 3 ani de epidemie Covid – proiectul Noise Poetry s-a înființat în octombrie, 2019) am avut ca invitați aproape 50 de poeți din întreaga țară. 
Iar la începutul acestui an, am publicat antologia “Ce-ți spui noaptea înainte de culcare”, la editura Cartex, unde am colaborat excelent cu Ramona Boldizsar și Lucian Pricop.


Care este misiunea revistei?
Care este “misiunea” proiectului nostru? Noi facem ceea ce facem din dragoste față de literatură, față de poezie în particular. Suntem aici pentru a sprijini poezia scrisă de tineri, fără însă a ignora vreo secundă poezia scrisă de autorii consacrați, de clasici chiar. Avem până și o rubrică dedicată traducerilor din poezia universală.
Ne dorim să fim alături de autori și edituri, să scurtăm, să facem cât mai directe drumurile uneori sinuoase inutil dintre autori și cititori, ne dorim să fim una dintre alternativele serioase, de încredere pentru cei care iubesc literatura. Vrem să participăm la acest efort general de susținere a culturii.


Care sunt condițiile de publicare pe care ar trebui să le cunoască poeții nedebutați care doresc să colaboreze cu revista dumneavoastră?

Așa cum spuneam mai devreme, proiectul Noise Poetry înseamnă din luna aprilie și o antologie de poezie.
Este vorba despre un prim volum care cuprinde poemele a 52 de autori. Acestea au apărut de-a lungul timpului în cadrul dosarului #yournoise, dosar care este în fapt o rubrică unde cei care doresc să publice ne trimit poemele lor.
Echipa noastră evaluează propunerile, și, ulterior, dacă acestea sunt ceea ce dorim să promovăm, le publicăm.
Poemele, însoțite neapărat de o fotografie și o scurtă prezentare, se trimit pe adresa negruopac10@gmail.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *