Unde (ne) citim?
Scena de Spoken Word a crescut exponențial. De la câteva spații ascunse, rar frecventate de o mână de artistix dedicați, interesul pentru artele performative a crescut, iar acum avem festivaluri, seri de poezie, performance-uri, locuri unde ne putem reuni pentru împărtășirea ideilor și experiențelor comune.
Evenimentele de Spoken Word nu sunt numai un prilej să ne bucurăm de artă în cea mai dezarmantă formă a ei, ci și un mod de a construi o comunitate, de a aduce împreună artistix și de a sedimenta relații. Atmosfera caldă, însoțită de momentele artistice și discuțiile pe marginea momentelor, transformă evenimentele de spoken word într- un refugiu, iar asta le face vitale pentru supraviețuirea artelor în România și nu numai.
Am vorbit cu trei dintre organizațiile din spatele celor mai renumite evenimente de Spoken Word din țară ca să ofer un răspuns întrebării care îi frământă atât pe artistix bine înrădăcinați în domeniu, cât și pe cei care nu au debutat și sunt în căutarea unei platforme pentru vocea lor emergentă: unde (ne) citim?
LABORATOARELE VISCERAL
Cenaclul Visceral a ajuns un nume răsunător în comunitatea artistică, în special în București, unde activează. Totul a pornit de la o mână de tineri hotărâți să își împărtășească scrierile și să creeze o comunitate unde să poată crește. În timp, au început să organizeze laboratoarele visceral, serile de poezie visceral și chiar să lanseze antologia Vederi la editura Dezarticulat.
Am avut ocazia să vizitez de câteva ori evenimentele lor. Visceralii sunt mereu pregătiți să primească cu brațele deschise artistix care le calcă pragul .Atmosfera e una de seară relaxată cu prietenii la o terasă, însă, în ciuda aerului degajat, poezia plutește deasupra tuturor și procesul artistic este tratat cu o grijă aparte. Unul dintre puținele locuri unde poți primi feedback de calitate într-un spațiu safe.
Întrebați cum și-ar descrie evenimentul, Laboratoarele Visceral, visceralii au răspuns:
Laboratoarele Visceral sunt un eveniment lunar care își propune să aducă laolaltă consumatori și producători de poezie, poeți debutați sau la început de drum, oameni care au scris o singură poezie în notes și un public curios de ce mai poate însemna poezia astăzi. Am organizat prima ediție în octombrie 2023, din dorința de a îmbina lectura de poezie cu discuții și feedback constructiv.
Ne propunem să oferim un safe space în care să schimbăm preconcepția cercurilor litarare, în care o autoritate taie în carne vie. Alternăm între open mic-uri și seri cu număr limitat de invitați, selectați în urma unui open call. Evenimentul oferă publicului un întreg ecosistem în care să-și construiască o relație cu poezia: ești interesat și vii pentru prima oară la eveniment, iar vibe-ul și discuțiile te încurajează să scrii mai mult. Apoi urci pe scenă cu creațiile tale la open mic și le împărtășești cu ceilalți. Te înscrii la edițiile de lectură&feedback, unde primești sfaturi de la poetul debutat invitat, de la moderatori (membri ai cenaclului) și de la public. Promitem o atmosferă prietenoasă de fiecare dată.
COMUNA 30
Comuna30 este unul dintre pionierii artelor performative. Nu poți căuta informații despre Spoken Word fără să te oprești asupra evenimentelor lor. În permanență activi și în căutare de noi idei, Comuna30 au rămas autentici față de începuturile lor. Serile lor de Poetry Reading și Open Mic, care au loc în Timișoara, încă seamănă cu o vatră care reunește voci artistice cât mai diverse. Mulți poetx cunoscuți și-au cunoscut începuturile în ecosistemul adus împreună de comună.
Întrebați despre evenimentele lor, Comuna 30 au răspuns:
Comuna 30 e un proiect care vrea să fie o platformă de lansare pentru artiști din diferite domenii care au în comun pasiunea pentru literatură. Aici includem și proză, poezie, teatru, muzică. Am început să pregătim proiectul odată cu colaborarea cu cei de la Poster x Poem, în 2022, un minunat proiect care propune o simbioză între cultura vizuală și cultura scrisă.
Așa că, cu ajutorul lor am creat conceptul din spatele comunei 30, o unitate de artiști care colaborează, formând un tot unitar. O comună în adevăratul sens al cuvântului. Ne-am propus după aceea să promovăm cât mai mulți artiști tineri locali, dar și din alte orașe din România, încercând să facem în același timp și o legătură între generații.
Ce ne caracterziează? Ei bine, cred că e vorba de individualitate și diversitate. Mi se pare că, contrar așteptărilor, nu ne-am „contaminat” unul pe celălalt, ci fiecare vine mereu cu un stil care îl caracterizează, cu ceea ce îi este specific lui. Desigur, nu neg că ne vom influența reciproc la un moment dat, dar pentru moment mă bucur să văd că vocile fiecărui cetățean al comunei se poate individualiza.
Cât despre evenimente, încercăm să menținem un ritm de un eveniment pe lună, fie evenimente de tip open-mic, fie jam sessions cu muzicieni care ni se alătură din când în când. Eu unul mă bucur mereu să văd câtă lume se adună la un eveniment de poezie și că există interes pentru așa ceva.
Ce le putem promite vizitatorilor e un spațiu în care să se simtă ei înșiși, în care să poate interacționa cu alți oameni care au aceeași pasiune. Există, în literatură, un loc pentru toată lumea.
ăiacupoezia
Serile de poezie marca ăiacupoezia este un proiect aproape de inima mea. De la o seară de poezie pe lună au crescut în mod indubitabil, iar acum organizează seri de poezie, seri de muzică și colaborează cu asociații pentru a aduce în prim-plan voci cât mai diverse. Peisajul artelor perfomative bucureștene nu ar arăta la fel fără ei, întrucât în doar câțiva ani au reușit să își lase amprenta în comunitate, iar evenimentele lor s-au transformat într-un blueprint pentru seri de poezie de succes.
Când intri la serile de poezie organizate de ăiacupoezia, te simți acasă.
Întrebați cum și-ar descrie proiectele, au răspuns:
Ideea este că scopul nostru este să oferim tuturor un spațiu sigur în care să își poată citi scriitura. Sunt niște lucruri care țin de toată ideea asta de gatekeeping care ne cam enervează și pe care am vrut să le evităm și, din această cauza, am ales formatul ăsta deschis pentru oricine, în care publicul este acolo și decide ce merge bine și ce nu. Cumva, lucrurile sunt despre comunitate și comunitatea are propria voce, lucru care ne bucură din plin.
De-a lungul timpului, au fost multe persoane care s-au deschis poate pentru prima oară în spațiul ăsta și care, pe deasupra, mai și scriau foarte bine. E minunat! Nu știu exact dacă sunt lucruri de promis vizitatorilor în afară de siguranța asta funcțională. Poate ideea că toata lumea este foarte supportive and including and very attentive.