Secret SantART – Provocarea artistică a sărbătorilor de iarnă

Ce este Secret SantART

O idee care a pornit în 2020 în cadrul comunității artistice Atoma și care s-a extins la nivel internațional, Secret SantART presupune oferirea unor cadouri de Crăciun de la artist la artist, concepute pe baza calităților creative și tehnice ale participanților, încurajând crearea de conexiuni, cunoștințe și prietenii între artiști de pretutindeni.

De la portrete digitale și proze scurte, la ilustrații și sculpturi hand-made, medalioane, postere, ghivece, dedicații în versuri sau chiar compoziții muzicale, sute de artiști și-au demonstrat calitățile și originalitatea de-a lungul celor trei ediții anterioare ale evenimentului oferind lucrări proprii drept cadouri personalizate.

Mi s-a părut o idee foarte frumoasă. Am putut să mă conectez cu artiști pe care nu i-aș fi cunoscut dacă nu ar fi existat evenimentul. Cu unii dintre ei tot mai păstrez legătura. Simt că e foarte important din punct de vedere cultural/social, deoarece pe lângă faptul că explorezi diverse tipuri de artă și artiști, ajungi să te și împrietenești cu ei. Mi-a plăcut și îmi place în continuare toată ideea evenimentului. Are și un nice catch to it.

Ana, participantă la toate cele trei ediții
Portret realizat de andamh pentru shinyisdoodles în cadrul Secret SantART
Portret realizat de andamh pentru shiniysdoodles în cadrul Secret SantART

În fiecare ediție comunitatea Atoma Art a încercat să ofere suport continuu și comunicare liberă față de fiecare artist participant, fiind un intermediar între aceștia pe tot parcursul evenimentului. Astfel, artiștii pot pune orice întrebări persoanei cărora vor să le creeze un cadou, fără a-și pierde surpriza oferită de anonimat. Multe cadouri precedente au reușit să reprezinte întocmai dorințele personale ale celor ce le-au primit.

Mi-a plăcut foarte mult toată experiența! Am făcut schimbul de lucrări în format digital și am primit un desen foarte foarte drăguț cu mine. Mi se pare o inițiativă interesantă de a încuraja artiștii să se cunoască între ei.

Aito, participantă la ultima ediție

Secret SantART 2023 – cadouri și corespondență

Întrucât ideea de a crea legături de durată între artiști este una dintre cele mai importante părți ale evenimentului, ediția din 2023 își propune să ofere un cadru și mai amplu pentru artiștii care caută activ să stabilească astfel de conexiuni. Astfel, printr-o colaborare Atoma Art Community x Mezomorf x Fine Sounds x Săfițicuminți Gallery se urmărește crearea unei rețele de corespondență tradițională între artiști prin intermediul felicitărilor și a cărților poștale, în paralel cu oferirea propriu-zisă de cadouri din anii trecuți, precum și de oferirea informațiilor legate de proiectele participante și stickere.

Am avut o experiență splendidă prin care m-am cunoscut cu mai mulți artiști. În urma evenimentului am legat o prietenie cu Sabina Stan. Am rezonat la aceeasi frecvență, ajungând să colaborez cu ea pentru workshop-uri. Chiar dacă nu mă cunoșteam inițial cu persoanele, am pus suflet. Iar același lucru l-am simțit și eu de la Ioana Grigore, făcându-mi un tablou cu o bărcuță, bărcuțele fiind un simbol al copilăriei mele.

Maria, participantă la ultima ediție
Ghiveci realizat de mericeramix pentru gabi.artist.u în cadrul Secret SantART
Ghiveci realizat de mericeramix pentru gabi_artist.u în cadrul Secret SantART

Înscrierile pentru ediția din acest an vor conține categorii separate pentru artiștii care vor să își trimită cadourile în format digital, respectiv în format fizic. A doua categorie are posibilitatea de a ajunge în posesia unor cărți poștale unicat, precum și unor felicitări. Acestea pot fi atașate cadoului trimis, captând urări și mesaje care să lege artiștii într-un mod special. Pentru a intra în posesia acestora, artiștii pot participa la un eveniment dedicat în București. Alternativ, ei le pot ridica, în număr limitat, de la locații partenere din București și Brașov.

Secret SantART este felul în care am descoperit această comunitate minunată. Am decis să particip acum doi ani și a fost o experiență atât de drăguță încât am decis ceva timp mai târziu să intru în comunitate. Ce mi-a plăcut foarte mult a fost grija pe care fiecare o are pentru ceea ce creează. Este o ocazie să fac sau să încerc ceva diferit în funcție de persoana pentru care ofer cadoul. Și nu în ultimul rând, îmi place faptul că este o ocazie pentru întâlniri și descoperiri noi. Într-un caz au dus și la o nouă prietenie. Consider că este un eveniment foarte bun pentru a aduce împreună oameni creativi într-un mediu inclusiv și blând în care să își creeze conexiuni și să se dezvolte.

Sabina, participantă la ultimele două ediții

Despre Atoma Art Community

Atoma Art Community este o comunitate artistică înființată în 2018 la București. Scopul ei este de a oferi un mediu incluziv, primitor și divers pentru artiști din domenii diferite. Comunitatea încurajează colaborarea, susținerea reciprocă și schimbul de resurse. Aceasta nu aparține niciunei instituții, fiind o grupare independentă în care artiștii activează și contribuie voluntar.

Până astăzi, comunitatea a strâns în cadrul nucleului peste 150 de artiști din țară și din străinătate. Totodată, organizează evenimente atât online, cât și fizice (expoziții, ateliere, live painting, întâlniri-cenaclu). Din 2023, comunitatea include și revista Tuș Zine. Revista publică artă vizuală și scrisă atât în format tipărit, cât și digital.

Ideea de bază a grupului este că oricine poate ajunge să creeze artă de calitate. În acest scop se pune mare preț pe dezvoltare prin feedback constant, comunicare artist-artist și artist-public. Se încurajează suportul și creativitatea, dar și crearea de conexiuni sociale de încredere. Mai mult, artiștii sunt întâmpinați printr-o atitudine deschisă, non-elitistă.

Mi-a plăcut ideea de a oferi fără a cunoaște persoana în cauză. S-a simțit o apropiere umană să-ți dai interesul pentru a oferi fericire fără un contact prealabil. Din punct de vedere artistic, pot spune că stimulează imaginația pentru a face ceva pe placul unui alt artist.

Anca, participantă la ultima ediție

A fost o experiență simpatică și călduroasă. Mi-a plăcut că am putut să ofer cadoul personal. A fost și un prilej de conectare cu alte persoane și asta mi s-a părut foarte drăguț. O motivație de a face ceva frumos, știind că o fac pentru altcineva. E important ca artiștii să se conecteze cu alți artiști cu care rezonează și să se sprijine reciproc. Altfel poți rămâne blocat într-un spațiu în care simți că ești în continuă competiție cu alții. Nu aș zice că e tocmai sănătos. O consider o inițiativă frumoasă și sper să mai pot participa la ediții viitoare!

Aly, participantă la ultima ediție

Rămâi aproape de canalele noastre de social media pentru a nu rata detaliile de organizare! Nu uita să distribui acest articol și vestea Secret SantART prietenilor artiști care ar fi interesați să participe în acest an. Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a descoperi mai multe dintre lucrările oferite la edițiile precedente.

Înscrierea e disponibilă prin link-ul din descrierea paginii de instagram Atoma Art Community, însă te poți înscrie și din acest articol, accesând Formularul de Înscreiere Secret SantART 2023 <- click aici 🙂

Lucrare de tip Do It In Your Style realizată de mirhoney pentru scruffsa în cadrul Secret SantART
Lucrare de tip Do It In Your Style realizată de mirhoneiy pentru scruffssa în cadrul Secret SantART

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *