Sănătate mintală: de unde începem? Resurse gratuite de asistenţă psihologică disponibile pe teritoriul României

Sănătatea mintală a devenit un subiect tot mai popular în ultimii ani, pandemia contribuind semnificativ la nevoia oamenilor de a pune pe tapet problemele cu care se confruntă şi de a cere ajutor. Iar asta implică şi accesul la resurse. Chiar dacă în prezent costul unei şedinţe de psihoterapie este încă o problemă pentru majoritatea românilor, există şi resurse de asistenţă şi educaţie psihologică disponibile în mod gratuit, astfel încât să poţi gestiona mai uşor provocările din viaţa ta.

Resurse de asistenţă psihologică gratuită în România: mic ghid util

Dată fiind necesitatea tot mai ridicată de resurse de asistenţă psihologică, acestea au devenit tot mai variate, aşa că pot fi împărţite pe mai multe paliere, răspunzând unei game mai ample de nevoi. Iată care sunt acestea:

Linii de asistenţă

Pentru cazurile de urgenţă, există de mai mulţi ani linii de asistenţă psihologică cu regim special. Câteva dintre acestea sunt:

Linia de asistenţă antisuicid

Suicidul şi tentativele de suicid reprezintă urgenţe medicale şi sunt tratate ca atare. Poţi apela oricând serviciul 112 dacă ai gânduri suicidare sau dacă cineva din preajma ta încearcă să se sinucidă. De asemenea, poţi apela la numărul 0800801200, pus la dispoziţie vinerea, sâmbăta şi duminica între orele 19:00-07:00 de către Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului şi cere ajutor de specialitate.

Telefonul vârstnicului 

Deşi este un subiect mai puţin discutat, vârstnicii se confruntă şi ei cu probleme de sănătate mintală, stări de singurătate, nelinişte sau atacuri de panică. Dacă ştii un vârstnic care ar avea nevoie de asistenţă psihologică, linia telefonică 0800460001 pusă la dispoziţie de Fundaţia Regală Margareta a României este gata să îi ofere sprijinul de care are nevoie la orice oră.

Telefonul copilului

Copiii şi adolescenţii de astăzi se confruntă cu nivele de stres şi anxietate semnificativ mai ridicate decât generaţia părinţilor lor, iar aportul mediului din şcoli şi al reţelelor de socializare face totul să fie la nivele dificil de gestionat pentru mulţi dintre părinţi. Dacă eşti copil sau adolescent şi te confrunţi cu probleme din sfera sănătăţii mintale, poţi apela gratuit de luni până vineri între orele 10 şi 20 numărul 116111, şi cere ajutorul specialiştilor.

Instituţii, centre şi asociaţii care oferă asistenţă psihologică gratuită

Dacă simţi că ai nevoie de ajutorul unui specialist, dar nu îţi permiţi să apelezi la unul şi nu te regăseşti într-o situaţie de urgenţă, mai multe instituţii reunesc specialişti care oferă asistenţă psihologică în mod gratuit.

Institutul pentru Studiul şi Tratarea Traumei

O instituţie cu prestigiu şi tradiţie în tratamentul traumelor psihologice şi în formarea de profesionişti capabili să le gestioneze, Institutul pentru Studiul şi Tratarea Traumei oferă asistenţă psihologică în mod gratuit, minim trei, maxim şase şedinţe, depinzând de natura şi gravitatea problemei cu care te confrunţi. Criteriile de eligibilitate sunt disponibile aici.

Deprehub

Una dintre cele mai cunoscute iniţiative de asistenţă psihologică de la noi, axată în mod special pe tratarea depresiei şi anxietăţii, depreHub oferă programe de psihoterapie şi resurse de educaţie privind sănătatea mintală în mod gratuit, atât online, cât şi faţă în faţă, la sediu.

Cortul terapeutic

O iniţiativă de popularizare a psihoterapiei, Cortul Terapeutic poate fi găsit în Vama  Veche, iar Caravana Terapeutică este un cabinet de psihoterapie pe roţi, al cărui scop este să ajungă la cât mai mulţi români şi să le ofere şedinţe de psihoterapie gratuite. Detalii despre modul de funcţionare a proiectului găseşti aici.

Fundaţia Estuar

Cu o îndelungată tradiţie în acordarea de asistenţă psihologică, Fundaţia Estuar oferă atât asistenţă psihologică, dar şi consiliere juridică, psihiatrică, socială, vocaţională sau locuinţe protejate pentru persoanele aflate în dificultate.

Hilio

ATLAS a devenit Hilio, centrul care oferă atât asistenţă psihologică, cât și consiliere medicală, financiară, nutriţională sau de parenting, atât online, cât şi în format fizic, astfel încât tu să obţii toate instrumentele de care ai nevoie pentru a îţi păstra starea de echilibru.

Alianţa Română de Prevenire a Suicidului

O altă entitate care oferă sprijin persoanelor aflate în dificultate este Alianţa Română de Prevenire a Suicidului, ai cărei voluntari oferă asistenţă psihologică şi intervin în situaţii de criză, dar şi resurse de prevenţie a suicidului şi de recunoaştere a semnelor.

Mental Health for Romania

Mental Health for Romania este o organizaţie care susţine şi promovează accesul la servicii de psihoterapie. Aceasta funcţionează pe doi mari piloni, cel al resurselor educaţionale legate de sănătatea psihică, şi cel al oferirii de sprijin de specialitate celor care au nevoie de el.

Centrul Social de Psihoterapie

Centrul Social de Psihoterapie este o iniţiativă a Together for Humanity, care oferă asistenţă psihologică gratuită la sediul din Bucureşti. Misiunea Centrului social de psihoterapie

este de a face accesul la serviciile de asistenţă psihologică mai facil şi mai incluziv, eliminând problema aspectului financiar din imagine.

Mental Help

O asociaţie tânără, Mental Help oferă asistenţă psihologică gratuită persoanelor aflate în dificultate sau care se află în medii defavorizate, miza acesteia fiind accesibilizarea asistenţei psihologice şi destigmatizarea prin educaţie a suferinţelor psihicului uman.

Psihoterapie decontată prin CNAS

O altă formă prin care poţi avea acces la servicii de asistenţă psihologică este prin intermediul şedinţelor decontate de stat. Pentru acest lucru, trebuie să iei bilet de trimitere către un neurolog sau un psihiatru cu care să discuţi despre nevoile tale şi care să-ţi ofere, la rândul său, bilet de trimitere către unul dintre psihoterapeuţii cu care au contract. Mergi la psihoteraputul recomandat cu biletul de trimitere de la medicul specialist, şi poţi beneficia de 1-3 şedinţe de psihoterapie decontate lunar.

Comunităţi care oferă sprijin

În procesul de depăşire a stărilor de suferinţă psihică, de dificultate cu care ne confruntăm destui dintre noi adesea, comunităţile au un rol crucial. Atunci când vorbim despre sprijinul oferit persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, rolul comunităţii este imposibil de neglijat, iar internetul oferă o multitudine de opţiuni pe acest subiect. Cu toate acestea, câteva comunităţi digitale se remarcă în mod special atunci când e vorba despre sănătatea mintală:

Confesiuni Anonime

Un grup care rezistă de 10 ani, Confesiuni Anonime este o comunitate digitală gândită ca un spaţiu sigur pentru adolescenţi şi tineri, unde aceştia pot vorbi deschis şi fără teamă de problemele cu care se confruntă, având posibilitatea să discute şi să găsească soluţii împreună cu oameni de vârste apropiate şi cu experienţe similare.

Comunitatea 50 Plus

Un proiect unic în spaţiul digital românesc, Comunitatea 50 Plus este un grup destinat seniorilor din vieţile noastre, pentru a preveni sentimentul de singurătate, comun multor seniori. Acest grup le permite seniorilor să interacţioneze, să se împrietenească şi să se cunoască mai bine, organizând periodic excursii şi petreceri dedicate membrilor, astfel încât sentimentele de singurătate şi inutilitate asociate cu vârsta a treia să poată fi, măcar parţial, prevenite.

Resurse educaţionale

Un alt pilon important, pe lângă asistenţa psihologică imediată, accesul la psihoterapie şi la comunităţi de suport îl reprezintă accesul la resurse care să te ajute să îţi înţelegi mai bine atât emoţiile, cât şi modul de funcţionare a minţii umane. Câteva surse de educaţie psihologică din spaţiul românesc demne de atenţie sunt:

Andreea Teodor

Una dintre cele mai importante relaţii pe care le vom avea în această viaţă este relaţia cu propriul corp. Andreea Teodor este coach transformaţional şi are experienţă de 4 ani în lucrul cu foamea emoţională, ajutând oamenii să se reconecteze la propriul corp. Pe pagina acesteia de Facebook şi în newsletter-ul său împarte resurse care să te ajute să înţelegi mai bine nevoile corpului şi fiinţei tale, dincolo de ceea ce obişnuim să etichetăm drept foame.

Maria Tudoran

Generaţii diferite, abordări diferite asupra vieţii, multe dintre ele rezultând în traume care au influenţat decisiv calitatea vieţii adulţilor de mai târziu. Maria Tudoran este consilieră pentru dezvoltare personală şi educatoare emoţională, şi foloseşte în practica ei noţiuni de neurobiologie, pentru a ajuta clienţii care îi trec pragul să înveţe să îşi recunoască şi regleze emoţiile, astfel încât să depăşească traumele trecutului. Pe canalele sale de social media împarte informaţii care să te ajute să îţi parcurgi mai lin propriul drum spre vindecarea emoţională.

How We Feel

Un proiect născut în perioada pandemiei, How We Feel este o aplicaţie care te ajută să-ţi monitorizezi şi deconstruieşti emoţiile în timp real, astfel încât să poţi avea o evidenţă clară şi să poţi repera cu mai multă acurateţe pattern-uri emoţionale din viaţa ta.

Mind Architect

Un nume care deja nu mai are nevoie de prezentări, Mind Architect by Paul Olteanu oferă informaţii din domeniul psihologiei şi neuroştiinţelor care să te ajute să înţelegi mai bine cum funcţionează psihicul uman, dar şi cum să devii o versiune mai bună a ta.

Sănătatea mintală este un subiect de multe ori sensibil şi dificil de abordat, fie că este vorba despre noi înşine sau despre cineva drag. Cu toate acestea, resursele şi iniţiativele de a face informaţiile şi accesul la asistenţă psihologică mai uşor de găsit pentru publicul larg devin tot mai multe. Adună-ţi curajul şi fă primii paşi informaţi în direcţia vindecării, iar ceilalţi vor veni de la sine. 

Mai multe informații despre campania noastră de promovare și apărare a sănătății mintale puteți găsi AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *