RapVești #3 – OFC 2, emisiuni MicCheck și interviu SEROTONE

Anunț de primă importanță, a scos Serotone album nou, poți să îl asculți aici.

Serotone este un artist special pe care îl urmăresc de mult, se ocupă și cu producție muzicală. Albumul de debut e un totem al muncii și priceperii. Despre albumul nou spune cam așa.

Aprins ca soarele și înghețat ca Luna. BLUNTO pune în perspectivă binele și răul pentru a reda echilibrul pe care-l creeaza.

⚛

În pofida egolului, adevărul pune presiune, anxietatea înțeapă, iar nesiguranța îl face pe om să se pripească, crezând că adevărul lui e absolut.

?

Imaturitatea îl face să se piardă în subiectivitate, evoluând în sinea sa negare și depreciere, chiar a propriei persoane, căutând vina și motive în acțiunile altora.

?
Blunto - YouTube

Interviul este și el aici:

1. Producător și MC – care îndeletnicire este mai productivă și de ce? Poate constitui vreodată dezavantaj să îți produci singur beat-urile?

-Producția și skill-ul de a scrie muzică merg pentru mine mână în mână. Beatmaker-ul e diferit de producător, el în mod normal doar creeaza beat-ul, iar producerul are viziunea întregului film și totodata are ultimul touch pe o piesă. Simt că nu constituie niciun dezavantaj, ba din contră: oferă un spectru mai larg și viziune din mai multe perspective, fapt ce mă ajută să-mi dezvolt creația. Dacă în workflow-ul tău reușești să le atingi pe toate, ești un walking label for sure.

2. Spre deosebire de primul album, ”Toane”, pe noul album nu ai mai avut piese în care beat-ul să fie produs de către tine. De ce?

-Colaborarea oferă un workflow nou care împinge creativitatea într-o zonă diferită. În contextul meu, când creez un beat, instalez o stare care mă urmeaza mai apoi în versuri. Cu materialul altor beatmakeri, focusul meu a fost pe mesaj și constituirea poveștii. Tot timpul încerc lucruri noi, pentru a învăța ceva nou.

3. Ce pârghii de inspirație ai, în general, ca artist? Pentru ”Blunto”, ai tratat binele și răul pentru a reda echilibrul pe care-l creează, însă care a fost ideea la baza albumului ”Toane”?

-Tot timpul m-am inspirat din experiențele propriei persoane, îmi metamorfozez trăirile în versuri și le aduc la forma muzicală. Nu pot să scriu ceva ce nu am simțit. ”Toane” e un album tratat freestyle ca progresie și film. De aici și numele, care mi-a oferit libertate în ceea ce priveste scenariul. Dar îmi place să creez o imagine foarte intimă și personală indiferent de context, piesele ”sex”, ”vis” și ”nu mai pot sa dorm” sunt un exemplu perfect.

4. Ce s-a schimbat de la primul album și care este percepția acum asupra scenei underground din România?

-Sunt într-o continuă schimbare, nu îmi place să zac într-un mediu static, evoluez continuu și ating tot mai multe frecvențe, ”Toane” a fost introducerea, ”Blunto” e doar a doilea capitol. Underground-ul din Romania, de asemenea, se schimbă constant și va naște niște artiști fresh, complecși și foarte interesanți.

5. Crezi că este esențial pt un MC la început de drum să aibă conexiuni cu Bucureștiul, sau se poate dezvolta la fel de bine și în orașul lui de origine? Tu, originar din Hunedoara, ai întâmpinat dificultăți?

-Internetul face ca locația să nu mai conteze în totalitate, în online se intamplă totul acum, dovada e și contextul în care din păcate traim acum cu toții. E adevărat că oportunitățiile pe care le oferă Bucurestiul sunt nelimitate, fiind și mai clar că interacțiunea umană și comunicarea face 2 face nu bat internetul, mai ales când e vorba de uși deschise și alte oportunități. Dar pentru a te dezvolta, zona nu trebuie să te limiteze, iar Bucureștiul e la un bilet de avion distanță.

Recomandare o piesă legendară din rapul românesc și motivare alegere.

Ultimul golan – Specii – alegerea e self explanatory, just listen.

Recomandare piesă personală

Sideways – primul beat pe care l-am primit de la tonik suave a fost cel de pe piesa sideways, piesă pe care am scris-o și înregistrat-o în 30 minute. Chimie instantă.

Un alt album lansat luna aceasta este cel al lui Omu Gnom – Cântece din colivie, audiția fiind posibilă aici, precum și ”DILILAND” al lui Dilimanjaro, care a făcut și videoclipul ăsta frumous:

Precum am consemnat și în RapVești #1, OFC și NightCheck sunt în prezent în derulare. S-au pus bazele unor noi emisiuni pe canalul lui Vlad, Mic Check, hotărându-se și un program fix, așadar:

Luni – DIGESTIV cu DJ Sauce & DJ Shimmy (Funk/Soul/Jazz)

Marti – BEATS & PIECES cu Nerub (Beats)

Miercuri – NIGHT CHECK cu Vlad Dobrescu (Underground Hip Hop)

Joi – BEATS & PIECES cu Nerub (Beatmaking)

Vineri – INDUBITABIL cu ZO (Reggae/Dub)


În ceea ce privește OFC, am anunțat aici că a fost inițiată mișcarea și în Moldova. S-au întâmplat multe, dar s-a terminat și OFC 2, câștigătorul fiind omul nostru ZEHA, având o evoluție accelerată, și asta într-un singur an. Remarcabilă a fost și a noastră brașoveancă IZU, însă vă sugerez să asculați și meciul lui ZEHA cu Cazacov aici.

A avut loc și extragerea OFC Rep. Moldova.

Distinsul MC al măruntaielor sonore ale rapului, NCTK, a scos în față o sesiune de o domneală elegantă:

Gani a scris și ea material, că de mult nu mai aveam ceva nou de la puținele MC femei:

RomaN nu stă deloc degeaba, nici după lansarea albumului, pe care îl poți asculta aici.

Ceva nou de la trollul de Zmoalacazan, la fel de în abstract și în forță precum întotdeauna:

Rap Rapanos de la frații noștri basarabeni, unde am constatat că SMOG e mitralieră rară. Merită atâtea vizualizări compilația asta de artiști, sună totul formidabil:

Bocaseca rămâne în continuare real, a scos ”Sălbatic”, ”Azi cad”, ”Am pus prea mult” și asta:

Subcarpati. Totul sună atât de bine… Bean a scos în față niște mostre de piese și când a apărut la Miejii Nopții. Se lucrează cu pasiune. E o revoluție și cred că ne bucurăm cu toții extrem de faptul că muzica are parcurs liniar chiar și în carantină, poate cu o frecvență mai mare decât în mod obișnuit.


Ussobi are o colaborare fructoasă cu Seek Music și sperăm că urmează multe:

FRANK de asemenea, un alt fruntaș al rapului din generația nouă:

A fost urcată pe Youtube și o succesiune de sesiuni de la Facem Records, denumite ”Home delivery” . Față de ce a mai fost inițiat până acum în materie de emisiuni cu rap, elementul de noutate a fost reprezentat de faptul că toți MCiii (Doc, Deliric, Vlad Dobrescu, Exile, Vlad Flueraru) au înregistrat sesiuni pe același beat, un fel de cypher distanțat spațio-temporal.

Și că tot a venit vorba de Exile, și-a schimbat numele în Tomi Marfă. L-am întrebat de ce și a spus că e din motive de șmechereală și indexare în ștou. Sună clar și ne plac tranzițiile. Debutul noului alter ego a fost la primul Home Delivery:

Tot în materie de sesiuni, asculați piese nelansate de la Celula de Criza:

Din cauza că luna aceasta a precedat ediția bonus de rapVești cu tezaur moldovenesc, s-au adunat mai multe piese de la artiști locali. Considerăm că promovarea artiștilor la început de drum este de o importanță deosebită, așa că vom mări numărul de recomandări aici.

Echilibru este un tânăr MC din Ploiești care este campion al off the dome-ului. Pe la diferite evenimente de hip hop, strângea un cerc de ascultători în jurul lui, plimbându-se cu el de colo colo, iar noi rămâneam fiecare hipnotizați de coerența și sistematizarea rimelor:

Am așteptat această sesiune cu mare entuziasm, să revăd o atmosferă însorită de balcon ploieștean, pe răpăială. Naturali și non-anoști, EGGMAN și Nca Envy îți dau o energie de primăvară:

Gușu are filme noi:

Nistor, cu piesa mea favorită de la el:

Ceva nou și mistic de la Nicușor a.k.a Spark:

În continuare, s-a mai lansat material pe scenele de rap din Craiova, Constanța și Deva.

Jianu a lansat o piesă extrem de cosmopolită, un cocktail cu artiști internaționali:


J Saw a intrat și el în spirala productivității:

Fratele Pietonu, ireproșabil și inimitabil:

Pentru MC, vom începe să reprezentăm și producători. Doi dintre aceștia ar fi TinyBeatz și MahalSound. Dacă ești MC, aceștia sunt o mină de aur în materie de beaturi:

https://www.youtube.com/watch?v=P1KSejmJk58&feature=share&fbclid=IwAR3Vco2-NY83jl33FUAI3LmictuBcltbgEC-IfRpqrIdlNUpyX3yB0Nt0zc

S-a organizat o serie de concursuri pe beaturile lui Siberia și NCTK, King of Kings și #STAYHOME MC CONTEST.


La NCTK s-a derulat pe Instagram, toate piesele se pot găsi pe contul lui, @nctk.rsk. Au câștigat mai mult de 10 persoane și se mai pun cărămizi la imperiul STAX. Câștigătorul este Ione Bogdan, cu o reprezentație bună de tot:

https://www.instagram.com/p/B_M3UplHHMM/

Siberia a făcut un beat care ar putea să distrugă și andromeda, iar Vlad Albină și Ussobi s-au ocupat de asta.

King of kings, despre care vorbește Actoru aici:

Și SOON câștigat aici:

Concludem cu un atac de rap de la un veteran, sub formă de mix:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *