RapVești #1 – Night Check, OFC, interviu cu maaos

Prima serie de RapVești aduce în prim plan noutăți de la începutul anului, iar ulterior se va posta o dată pe lună.

Cele mai semnificative vești aflate în derulare ar fi mixurile lui Vlad Dobrescu cu noutăți din hip hop american, la Night Check, cu transmisie în fiecare săptămână. Vlad a menționat că Mic Check nu va mai avea loc și că ideea pentru conceptul inițial al emisiunii a fost ca el să pună muzică pe tot parcursul, fiind una dintre pasiunile principale. Ne bucurăm că își exercită pasiunile, iar piesele se încadrează la o categorie mai mult decât superioară de muzică de cameră. Totuși vorbim de Vinnie Paz, Wu Tang Clan, Jadakiss…

Se răspunde și la întrebări de pe chat în timp real, iar pe parcursul emisiilor se dovedește că Vlad are un fin simț al comicului, comice fiind și pisicile lui, care se agață de el în timp ce mixează și își fac așezământ în fața webcamului, dar se împărtășesc și povești din spatele CTC, Airfield, Supa Dupa ș.a.m.d. Mai jos puteți asculta prima emisie:

A doua foarte semnificativă veste în derulare este o cuprizătoare serie de FREESTYLE organizată de AFO, sub numele de OFC (online freestyle championship sau sport din zona de confort). Acest concurs, a menționat AFO, a fost inițiat ”ca să nu o luăm razna în casă”. Ca participant, se așteaptă o nouă modalitate să-ți explorezi geniul, să exersezi alcătuirea de rime pe loc, un univers nou de dezvoltare personală, dezvoltarea curajului și poate și a tracului de scenă, deși totul este filmat în zona de confort a fiecăruia. S-au înscris peste o sută de MC din toată țara, fiecare campionat desfășurându-se între 16 MC, iar toată înfruntarea va dura aproximativ două săptămâni. Meciurile se pot umări pe canalul oficial de Youtube, dar vă împărtășim primul meci amical, dintre Motanu și Rafa:

În continuare, nu putem să nu menționăm că am avut parte de reveniri de la: Raku, Dragonu, Kazi Ploae și Flou Rege. Audiție plăcută a sunetului freș de rap nou veteranez!

A urmat o serie de bombardamente de pe canalul Subcarpați de la Basska, Hanu, Celula de Criză și CCSE.

Celula de Criză, cum spune Deceneu în primele secunde de sesiune, a spus adevărul ”tinerilor abili”. Dar nu putem să nu remarcăm și bassul ăla nebun, evoluția amândurora și deplinătatea versurilor.

Apoi, Faust a lansat cu Motanu ceva nou:

S-au coalizat J SAW, Junk, Macanache:

Phunk ne-a îndemnat să spunem ce ne face fericiți în colaborarea cu DJ NASA:

Cei de la BMC au demonstrat încă o dată că fac muzică de sărit în cap la concerte:

Dar și ceva mai liniștitor:

Ceva mai nostalgic:

Ceva străinez:

Ceva local, cu refren ce nu-ți mai iese din cap și versuri mai mult decât demne:

Altceva local cu energie bună:

Ultima trupă apărută este 20/20, cu Infinitu’ / Bocaseca / dj al*bu / roaca[‘stem]:

În ceea ce privește albumele, avem plasmă din Chișinău. RomaNecredinciosu a lansat ”Fă rai din ce ai”. Pe material se regăsește și o piesă în rusă, genială, dar fiecare piesă în parte e genială.

Apoi, domnul Nerub, pe lângă că e unul dintre cei mai buni producători din țară, ne-a fericit și cu un album. Personal, mereu am apreciat partea lui de MC. Și aici dau și o definiție… în rap trebuie să ai flow, lirică, tehnică, metrică, flava, mesaj. Nerub are toate astea și mai are și capacitatea de a-și produce singur instrumentalele. Respectabil.

Ultima secțiune va reprezenta mereu un interviu. De data această primă dată îl avem pe fratele mezoploieștean, maaos


1. Menționează un aspect important despre exprimarea artistică

Din perspectiva mea, cel mai important lucru în exprimare (indiferent de natura acesteia) este veridicitatea. Sunt foarte multe unghiuri și nuanțe la mijloc, dar, în cele din urmă, totul trebuie făcut din suflet, pentru suflet. Asta este mantra care mă ghidează și împinge de la spate ca să evoluez zilnic, continuând în tot timpul ăsta să tratez orice situație conform protocolului G. Sa fiu sincer, am inceput să fac asta pentru mine. A fost lucrul care m-a scos dintr-o pasă mai dificila din călătoria mea. Acum o fac pentru moștenirea culturală personală.

2. Ce nu apreciezi in cultura rap?

Wack emcees. Arfele. Pe cei ce nu fac asta pentru mișcare, pentru cultură. Indiferent de soundul pe care îl împarți, țelul fiecăruia ar trebui să fie mai ambițios decât acela de a exprima doar niște sunete. Un esențial în viziunea mea este crearea unui echilibru între toate aceste elemente ale hip-hopului și ale artei în general, cu scopul de a putea fi cu adevărat un artist care explorează și urmărește diversitatea, fiind în același timp, pe cât mai mult posibil, parte din toate procesele artistice și complementare. De aici și misiunea mea: Cel mai variat emcee al generației.

3. Ce te ajută în procesul de scriere a versurilor?

Clar, un factor esențial este energia, dar în general sunt destul de natural cu procesul de creație. De obicei, dau freestyle căutând linii melodice, barz-uri, idei sau inspirație în general. Nu am de unde să știu când ceva mă poartă, de aceea încerc să fiu mereu pregătit să captez orice idee într-o formă cât mai naturală.

4. Ce subiecte nu crezi ca ar trebui abordate in muzica?

Încerc să păstrez nivelul de judecată fată de cei din jurul meu la un nivel cât mai mic. în principiu, atât timp cât se tinde spre calitate pot trece peste anumite subiecte sau stiluri care nu mă reprezintă sau încântă în mod special. Totuși, sunt de parere că sunt anumite reguli nescrise ce n-ar trebui încălcate. Ceea ce mă simt din nou obligat să subliniez, este că mulți fac toata chestia asta pentru motivele greșite, cum ar fi bani sau notorietate. Eu unul vreau să studiez, să acumulez, sa elevez nivelul și să prezint proiecte prin care sa-mi exprim viziunea si spectrele artistice. Orice repercursiune al acestui scop este pur și simplu un fruct cules, un bonus pentru calea parcursă.

5. Ce găsești inovativ la rap, față de celelalte genuri muzicale?

Cel mai uimitor lucru la rap mi se pare faptul că în sinea lui este un produs al unui mix de compuși socio-culturali exprimați printr-o gamă largă de frecvențe. Este uimitor cum același gen poate avea atâtea ramuri, implicit oportunități. La fel de uimitor este faptul că, precum universul, este în continuă expansiune, fiind un mediu foarte volatil și impredictibil.

6. Recomandă o piesă legendară

Nu e usor sa ma rezum la o piesă. Înainte să fac asta, vreau să dau cu dragoste pentru cațiva din eroii mei din rapul românesc: CTC , Specii, Nimeni Altu – game changeri pe scena noastră și NCTK – ma big brudda, daily inspiration și cel mai iscusit all rounder de la noi. Piesă pe care o împărtășesc este extrasă de pe albumul lui VD din 2013, “În Jurul Meu”. Mi se pare o clasică. Exact acel tip de piesă care nu expiră, ce combină incărcătura celor spuse cu producția ce te lasă cu un nasty face. “O să fug de toți să rămân eu, că deja e plin de roboți în jurul meu“. Pur si simplu asta e nivelul ce impune respect.

În ceea ce privește piesele mele, până în acest moment nu am avut șansa să lansez prea multe. Dat fiind contextul, am să atașez prima mea piesă, “TREZIRE”, despre care am primit mult feedback pozitiv, însă nivel de care simt că m-am îndepărtat enorm și că nu mai este de actualitate.

Piesa a luat ființă în urma primei mele experiențe la activ ca emcee, când prin mai 2019 m-am conectat cu oamenii din jurul Vocea Strazii, cand am facut un epic cypher. Multi din cei prezenti acolo mi-au devenit peersi în branșă. Parcurgând o scurtă actuală discografie, poți observa călătoria artistică pe care deja am avut-o într-un scurt timp. Chiar acum câteva zile am scos un freestyle. Pentru asta și ce urmează pe viitor poți urmări pagina mea de facebook maaos__ sau pe ig maaosx. Anul asta o să mă aplec pe noul sound, cu un proiect la care lucrez din octombrie 2019.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *