Kissenad ne inspiră cu ilustrațiile sale și ne vorbește despre Procreate și trecerea de la schițe tradiționale la cele digitale.
1. Există reguli în artă care ar trebui respectate? Care-i atitudinea ta față de ele?
Da, ca în orice alt domeniu, există un set de reguli și în artă. Când am început să desenez tradițional, am fost învățată să le respect și cred că am făcut asta timp de cincisprezece ani. Am experimentat cu tot felul de materiale și am încercat să recreez operele marilor artiști până când, acum câțiva ani, mi-am descoperit stilul propriu.
2. Pe ce te concentrezi în arta ta?
O bună perioadă de timp desenam pe tabletă ca pe hartie, fără să apelez la opțiunile pe care le oferă Procreate, până m-am adaptat la acest mediu. În momentul de față, încerc să lucrez zilnic pentru a-mi dezvolta partea tehnică care ține de aplicație.
3. Care e cea mai bună învățătură a ta însușită în ceea ce privește stilul sau originalitatea?
Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Este dificil să fii original în ziua de azi pentru că aproape orice concept a fost abordat deja și din acest motiv încerc să mă desprind de trenduri și să creez doar ce simt în felul meu.
4. Cum crezi că arta ta ar putea ajuta comunitatea ta locală?
În trecut, am făcut vitralii și murale și în momentul de față ilustrez o carte de poezii.
5. Ce mesaj sau emoție vrei sa transmită arta ta, și care este visul pe care îl urmărești?
Mă bucur când ilustrațiile mele reușesc să trezească ceva în sufletul privitorului, poate fi ceva pozitiv sau negativ, vreau doar să surprind ochiul. Până la urmă, arta este subiectivă și transmite emoții diferite, depinde de tine ce vrei să vezi.
6. În ce direcții observi că se duce arta, în general? Ce te-a surprins în ultimul timp?
Clar, acest domeniu progresează și se ramifică în feluri negândite de majoritatea. Sunt artiști care creeaza ființe 3D din voal sau regăsesc arta în orice obiect uzual, dar pe mine, personal, mă surprinde felul în care se adaptează mulți artiști tradiționali la programele digitale. Cred că Procreate este calea ușoară de a învăța arta digitală, comparând cu restul aplicațiilor care există și nu sunt așa de intuitive, având o parte mult mai tehnică.
7. Vorbind de tactică, ce mijloace folosești pentru a te exprima?
Acum 2 ani m-am hotărât să învăț să ilustrez digital cu Procreate pentru că timpul este cel mai mare dușman al meu. Inițial, îmi făceam schițele tradițional, pe hartie, dar acum lucrez 100% doar pe ipad cu un creion Apple. Lucrez mai repede pe tabletă pentru că te ajută mult aplicația. Dacă greșești, de exemplu, ai opțiunea de Undo. Îmi place că pot să lucrez oriunde și nu sunt dependentă de un pc sau de rucsacul cu materiale. Acum experimentez cu o multitudine de pensule și efecte pe care le oferă Procreate ca default.
8. Care este cea mai mare provocare a unui ilustrator și care este cea mai dificilă parte din procesul tău de creație?
Cel mai greu mi se pare să desenezi când nu ai inspirație, când treci prin perioada de Art Block și trebuie să te forțezi să lucrezi.
În rest, ideile vin natural, în vis sau pur și simplu când privesc ceva, deja am rezultatul final în minte și trebuie doar să pun în practică.
9. În ceea ce privește teoria, dar și practica, ce ai înțeles din ilustrație într-un moment definitoriu și ai spus ”în sfârșit m-am prins”?
După câteva luni de ilustrat în Procreate devenisem frustrată pentru că nu reușeam să fac digital ceea ce reușeam tradițional cu creionul sau pensula pe hârtie. În timp, m-am adaptat și am urmărit tutoriale care m-au ajutat foarte mult.
10. În încheiere, ce alte hobby-uri ai?
Designul vestimentar îmi ocupă o parte din timp, fiind tot din domeniul artistic.
De asemenea, îmi place să iau cu mine cățelul și să mergem în drumeții sau cu cortul.
Multumesc