INTERVIU ȘI SELECȚIE ILUSTRAȚII – Andra Karina Duca

Prefer să desenez personaje feminine în diferite ipostaze. Uitându-mă retrospectiv, observ că majoritatea dintre ilustrațiile pe care le îndrăgesc conțin și elemente florale. Mai mult, au și fost cele mai iubite și apreciate pe rețelele de socializare.


Prima lucrare afișată este și cea mai nouă. A fost realizată în Procreate—de asta stilul este puțin diferit față de restul. Următoarele ilustrații au fost făcute în Adobe Illustrator, unde mă foloseam doar de un mouse. Ironic, chiar înainte să mă reapuc de desenat, mi-am vândut tableta. Eram sigură că nu o să îmi mai folosească, dar aparent m-am răzgândit… Și a trebuit să desenez cu ce aveam la îndemână.

2. De unde îți vin trambulinele de idei într-o zi fără inspirație?
Când nu am inspirație, încerc să mă detașez și să mă deconectez de la ecrane câteva ore. Ies în grădină, citesc sau mă joc cu animăluțele—am două pisici și doi câini. Dar, de cele mai multe ori, inspirația vine când nu mă aștept, făcând lucruri banale. Natura, o culoare anume, un sunet sau o melodie, mă inspiră. Când nu am acest lux și trebuie să mă ocup de ceva urgent, inspirația mă găsește lucrând.

3. Cum desenai la început?

La început de tot, desenam tradițional; preferam cărbune sau acryl, pe hârtie sau pânză. Pe parcurs, am ales să simplific tot mai mult formele și să experimentez. După ce mi-am dat licența la facultate și m-am înscris la master, m-am angajat ca graphic designer si de atunci nu am mai avut timp și nici chef să mă mai ocup de desen.


Dupa câțiva ani, am ales sa fiu freelancer—să mă redescopăr. La începutul acestui an, am simțit nevoia de a mă exprima din nou. M-am gândit că dacă tot lucram toată ziua pe calculator, am decis să dau o șansă și ilustrației digitale.


Am avut o tentativă cu Pixel Art în anii trecuți și am făcut o serie de portrete, dar stilul nu era pentru mine.

Ulterior, a urmat o perioadă în care am simplificat și mai mult formele. Acum că am descoperit Procreate, ușor mi se conturează un alt stil.

4. Care este cea mai mare provocare a ta ca ilustratoare?
Cea mai mare provocare a fost (și este) să fiu constantă și să creez în fiecare zi câte ceva, indiferent de starea în care sunt. În ianuarie mi-am propus sa desenez zilnic timp de un an—mai fac pauză când simt că am nevoie, dar nu m-am abătut prea mult de la plan. Oricum, viața de freelancer are multe provocări, dar cea mai grea dintre toate e să rămâi motivat.

5. Care este ritualul tău de creație?
Eu sunt un fel de night owl. Ziua sunt graphic designer, iar noaptea îmi dau voie să creez și să desenez în liniște. Când se intunecă afară, sunt în elementul meu și sunt cel mai productivă între 11 noaptea și 2 dimineața. Atunci e liniște, nu mă caută nimeni și nu trebuie să fiu atentă la notificări sau mail-uri. Plus, ador să lucrez când plouă afară!!!

6. Cum reușești să gestionezi răbdarea?
Sincer, nu am foarte multă răbdare. Din acest motiv am ales să fiu freelancer, ca să îmi pot face singură programul. Dacă acum schițez pentru un logo, în următoarea oră pot alege să pictez pe pânză, apoi mă întorc la calculator, ies în grădină— ideea e că pot trimite mail-uri sau să desenez de oriunde.
Consider că stilul ilustrațiilor îmi reflectă foarte mult personalitatea. Mai mult decât atât, oamenii au început să îmi recunoască stilul și pe partea de design—logo/materiale pentru social media.
În cazul în care e ceva foarte urgent și am un proiect mai complex, îmi împart munca în bucățele. După fiecare task îndeplinit, îmi iau o pauză scurtă. În cazul ilustrațiilor, nu am nevoie de foarte multa pauză, fiindcă nu prea mă pot opri din desenat până nu sunt aproape de final.

7. Care ar fi planurile tale de viitor in domeniul artelor?
Planul meu e să continui să fac ceea ce mă bucură cel mai mult: graphic design și ilustrație. Vreau să mă pot ocupa de ambele în mod egal, dar mi-aș dori să găsesc o modalitate prin care să ofer mai mult, să împart pasiunea mea și cu ceilalți.

În aceeași ordine de idei, am creat un cont de Patreon (click) unde sper să ofer conținut de calitate din ambele domenii, tips & tricks și diverse tutoriale—pentru începători și nu numai. Mai mult, am creat și un shop online unde pot fi găsite produse cu ilustrațiile mele (click). În rest, mă puteți găsi pe instagram aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *