Interviu cu producătorul Skeptic

“Music is a beautiful thing…music is a beautiful thing…wanna’ hear some’ about music ? It’s beautiful”

Hei, Sebi! Pentru persoanele care nu te-au ascultat până acum, cum a început proiectul ‘Skeptic’?

Hello ! Proiectul Skeptic a început undeva la începutul lui 2017. Inițial a început că proiect hip-hop / rap.

Mereu mi-a plăcut să scriu, indiferent că îmi puneam gândurile pe o foaie sau că scriam versuri. Numele l-am asumat ușor, sunt o persoana sceptica de fel și pun multe întrebări, pun totul la îndoială.

Așa am început să scriu versuri și mi-am dat seama că rimez, am cadență, flow, că stiu să cad pe beat … deci am început să fac piese.

Ulterior am realizat că pot să încep să-mi produc piesele, să compun beat-uri, să fac instrumentale. Zis și făcut ! Doar că beat-urile pe care le făceam duceau mai mult în zona trip-hop, așa că la asta m-am rezumat, la a compune instrumentale de sine stătătoare. Chiar daca m-am lungit, pe scurt, așa s-a născut Skeptic.

Ce reprezintă muzica pentru tine la nivel atât la nivel emoțional cât și la nivel social?

“Music is a beautiful thing…music îs a beautiful thing…wanna’ hear some’ about music ? It’s beautiful” zicea Mac Miller în mijlocul performantei de la NPR. (RIP Mac Miller ❤️) Muzica pentru mine este ceva ce nu pot exprima prin cuvinte neapărat. E tot ce am și am avut vreodată cred. Fun fact : daca în amintirile mele exista muzica pe fundal, sau un sunet care mi-a atras atenția într-un fel particular, iți pot spune tot ce s-a întâmplat în ziua respectivă, chiar daca a fost acum 10 ani sau acum un an. Mă simt legat de muzica și muzica e legată de mine, oriunde merg, orice fac.

Din punct de vedere emoțional cred că exista o piesă sau un artis pentru fiecare stare pe care o trăiesc, și pot spune că ascult muzica mai din orice gen și subgen, devin ușor “nerdy” când vine vorba de muzica. Am o piesa care se numește “soundpath” și asta e un cuvânt inventat de mine (cred), e un fel de sociopath dar e soundpath, pentru că sunt fanatic la capitolul muzică.

Îmi place să descopăr oameni sau să mă imprietenesc cu oameni care simt și trăiesc muzica în egala măsură cum o fac eu. Și tot întâlnesc astfel de oameni. Îmi place să descopăr muzica prin oameni și să creez legături cu ei.

Music îs indeed a beautiful thing !

Ai o poveste sau un mesaj pe care vrei să le transmiți prin intermediul pieselor pe care le compui?

Cred că doresc să ofer muzicii ce mi-a oferit mie. Fiecare piesa sau album pe care îl compun are la baza un feeling / o stare. Fiecare piesa sau album e o poveste, o mica părticică din Skeptic.

Eu consider că fiecare piesa este o transpunere directa a stării mele de la momentul când a fost scrisa/compusa, iar titlurile sunt acordate în aceeași măsură. Încerc să dau o forma fiecărui album, chiar daca în mare sunt piese instrumentale, de la prima la ultima piesa, albumele mele descriu o poveste.

Cum crezi că arta ta ar putea ajuta comunitatea locală?

Trip-hop-ul este mai de nișa. Ori iți place ori nu, nu prea este cale de mijloc. Daca iți place muzica instrumentala, iți place și trip-hop-ul sigur, daca iți place și rap-ul, cu atât mai bine.

Foarte mulți oameni au început să înțeleagă conceptul de trip-hop și să îl asculte cu placere. Cu atât mai mult, exista foarte mulți artiști faini care se pricep la scris și care sunt deschiși spre colaborări. De la cyphere la sesiuni de ascultare, eu sunt de părere că face bine comunității, mulți încep să înțeleagă fenomenu de trip-hop.

Paionat fiind și de skateboarding, cum ai reușit să te regăsești și să combini aceste doua lumi?

Hah, tare ! Skateboarding-ul și muzica merg super fain mana în mana.

Pe skateboard ai nevoie de flow, muzica reușește să amplifice flow-ul. De multe ori îmi fac ritmul în funcție de muzica pe care o am în caști. Acest lucru mă ajuta și din punct de vedere artistic.

De multe ori înainte să fac muzica mai fac un cruise sau o sesiune de skateboarding. Îmi limpezesc mintea și ideile curg ușor după. Găsesc ideile la fel de ușor cum găsesc și trasele noi atunci când mă dau la vale cu longboardul.

Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit și care te-a ajutat să te dezvolți muzical?

Să fiu sincer cu ceea ce simt și să transpun mereu asta în muzica.

Alt sfat bun, primit indirect de pe stream-urile lui Kenny Beats : “don’t overthink sh*t”.

Ce sfaturi poți să le oferi oamenilor care sunt la început de drum și își doresc să înceapă să producă muzică?

Depinde de nivelul lor în momentul când doresc să se apuce de muzica.

Cel mai bun sfat e să încerce câteva DAW-uri (programe de făcut muzică) și să se acomodeze cu cel care le este cel mai la îndemână. Apoi să experimenteze mult până își descoperă sound-ul.

Eu sfătuiesc artiștii în devenire să evolueze gradual, mulți fac greșeală să își cumpere mult gear și să lucreze haotic. Daca dorești să înveți, învață un instrument, tocește-l, iar atunci când ești comod cu el, apucă-te de următorul și tot așa.

PS : e ok să treci prin writer’s block din când în când, da-ți timp când ai nevoie de timp, experimentează chestii, călătorește, dezvoltă-te personal, muzica o să vină de la sine.

Cadru realizat la @simbiozarecords

În ultimii ani, scena underground a luat amploare fiind foarte apreciată în diverse țări. Cum te-a ajutat pe tine să te afirmi?

După ce am scos primul album am participat la un concurs în cadrul canalului de Discord Mic Check. Apoi am rămas în comunitate.

Acolo uploadam beat-uri, proiecte, și participam la tot felul de alte concursuri săptămânale/lunare. Ulterior comunitatea s-a “mutat” pe canalul Beats & Pieces. De acolo beat-urile și piesele urcate de fiecare artist ajung la alti artiști underground și așa mai departe.

Așa a ajuns piesa mea “Unspoken Words” în playlistul de la Night Check și Motanu cu Breloc au dat un freestyle beton pe beat-ul meu. Pe lângă asta, băieții stiu cine e Skeptic, nu pot să zic că sunt ultra cunoscut sau că toată lumea știe cine sunt, dar “mă știe băieții”.

Ce artiști te inspiră?

Exista o sumedenie de artiști care mă inspiră.

Cea mai mare inspirație pentru mine este Glen Porter. Nu o să zic prea multe despre el, dar dacă doriți să ascultați trip-hop/broken beats în cea mai pură formă, Glen Porter este artistul pe care îl căutați. Mac Miller (aka Larry Fisherman, Delusional Thomas, Larry Lovestein), Neroche, Nerub, Kendrick Lamar, Skinshape și mulți alții.

Daca o să continui să fac o listă, probabil o să fie mai lungă decât tot articolul în sine. Însă cei menționați sunt cei care mă inspiră în mod principal momentan.

La final de interviu, unde iți putem asculta/ vedea muzica live pe viitor?

Muzica mea este live pe toate platformele de streaming : YouTube (YouTube Music), Spotify, Soundcloud, Deezer, Apple Music, iTunes, Tidal, Amazon Music, si multe altele.

https://www.youtube.com/@Skeptic..

https://www.instagram.com/skeptic.sk/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *