”Descoperă frumusețea lucrurilor ascunse în umbră.”
Zilele trecute am avut plăcerea de a discuta cu Eni, o frumoasă și talentată artistă, originară din Maramureș.
Am discutat despre muzică, pictură, diferențele și asemănările dintre cele două, medicină și nu numai, toate prezente în interviul pe care l-am pregătit pentru voi!
? Care este procesul tău de creație înainte de a compune /picta? Obișnuiești să alegi o temă exactă pe care o dezvolți pe parcursul procesului creativ sau operele create se ” nasc” fără a fi programate?
Nu am un proces anume înainte de a picta sau compune, în general ideile se nasc din ” senin”.
? Pe ce principii te concentrezi în arta pe care o creezi? Există un stil anume pe care obișnuiești să îl abordezi?
Nu am principii anume la care apelez cand vine vorba de a crea ceva, las totul la voia întâmplării. Legat de stil, nu ştiu – încerc să aduc la viață nişte lucruri întunecate, în general.
?Ce mesaj dorești să transmiți urmăritorilor prin intermediul creațiilor tale?
Descoperă frumusețea lucrurilor ascunse în umbră.
? Care este cea mai buna învățătură a ta însușită în ceea ce privește stilul sau originalitatea?
Din păcate nu consider să am un stil extrem de aparte sau original. Dacă te uiți în jur, sigur dai peste persoane care pictează similar, abordează același stil, deci nu am însuşit nimic specific, dar încerc să îmi pun cât mai mult amprenta pe creațiile mele.
? Absolventă a universității de medicină, cum ai reușit să îmbini aceasta latură științifică cu cea artistică? Există elemente comune între cele două arii? Consideri că se completează una pe cealaltă?
Medicina, mai ales ramurile practice ale medicinii, necesită şi puțin simț artistic, după umila mea părere. Legat de ştiință şi artă… hmmmm, îmi vine în minte “Deep Dream”, un program creat de Alexander Mordvinstev (în acest program se încarcă un set de imagini, iar apoi computerul va încerca să amplifice imaginile în așa fel, încât va crea artă digitală psihedelică).
? Ce artiști te influențează?
Tiziano Vecellio, temele picturilor lui mereu mă lasă cu gura căscată. Iar în muzică, majoritatea compozitorilor clasici.
? Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit și care te-a ajutat sa te dezvolți artistic?
Sfaturi pe care le-ar primi majoritatea oamenilor care desenează sau pictează în timpul liber, ceva legat de a nu te lăsa şi de a te îmbunătăți, momentan unul specific care să mă fi ajutat nu îmi vine în minte.
? Ce sfaturi le-ai putea oferi pictorilor și pianiștilor care se află la început de drum artistic?
Oh, multe şi puține. Aici ține strict de cât e fiecare individ în stare să sacrifice din timpul propriu pentru artă sau muzică. Dacă ar fi să vorbesc pianiştilor, probabil le-aş spune să încerce să treacă peste lipsa de motivație, în caz că vor să obțină agilitate. Pictorilor, nu ştiu. Am impresia că e nevoie de o mie de ori de mai multă răbare decât la pian. Deci legat de asta, nu pot să vin cu “sfaturi” universale sau clişeice, care să se aplice absolut tuturor. Fiecare evoluează după propriul ritm.
? Cum percepi scenele artistice din România, atât la nivel local cât și național?
Arta contemporană în România se împarte în așa-zișii artiști consacrați care se vând la galerii cu sute de mii de euro şi cei underground, mai puțin cunoscuți. Legat de un sprijin oferit artiştilor, cel mai probabil ajutatul cu un renume ar fi cel mai ok.
? În încheiere, unde îți putem urmăritorii activitatea artistică și ce planuri ai pe viitor incluzând muzica și picura?
Nu am planuri mari in legătură cu pictatul sau cântatul la pian, probabil va ramâne totul acasă, ca un mic hobby. Cei interesați mă pot urmări pe instagram.