La ÎNDELETNICIRI ne dorim mereu să inspirăm nu doar cu artă, ci și cu profesii onorabile din care avem ceva de învățat.
În articolul de luna aceasta stăm de vorbă despre murale, lectură plăcută!
Salut, Cristian! Spune-ne câteva lucruri despre tine și cum ai început în segmentul de artă ales.
Salut! Am absolvit facultatea de pictură murală în Iași și masterul în arte aplicate, în cadrul facultății de artă George Enescu din Iași. Școala generală și liceul le-am făcut în Galați, la Liceul de Artă. Îmi place să pictez din copilărie și din această cauză am înființat și școala ”Atelier Cristian Scutaru” acum 10 ani, pentru a împărtăși din experiența pe care am acumulat-o în domeniul artelor. Am fost profesor și la Liceul de artă din Galați, precum și liceele sau grădinițe de stat și particulare.
Pasiunea pentru pictura murala a început când prin clasa a 5-a a început pictarea bisericii din cartier. Mergeam acolo, vedeam ce a mai pictat artistul și memoram vizual scene și sfinți pe care îi reproduceam acasă pe mici sau mari dimensiuni. Prima lucrare de mari dimensiuni a fost în clasa a 6-a, o icoană pe duplex în tempera.
Pictura murală am început să o experimentez la interior, pe pereții caselor sau a apartamentelor. La început, clienții erau sceptici, dar la final erau încântați.
Fă-ne să conștientizăm o parte din etape și o parte din uneltele necesare ce contribuie la o pictură murală
Pentru a realiza o pictură murală trebuie să pregătești cu grund sau amorsă suprafața, iar după poți folosi culori acrilice, ulei sau spray. Este o munca ce include efort fizic, mai ales pe suprafețe mari.
Au fost îndrăgite picturile murale dintotdeauna sau doar în ultimii ani?
Pictata murala a fost din totdeauna apreciată, încă din antichitate, în Grecia și mai ales în Egipt, pe toată perioada care a urmat.
Ai picturi murale pe zidurile atelierului tău, casei tale?
În atelier sau în casă nu am picturi murale, am pictat multe interioare și simt nevoia de un spațiu gol, minimalist.
Ne poti spune despre vopseaua de purificare a aerului? Care este experiența ta cu ea?
Anul trecut am fost invitat la Zid Art Bacău, unde am făcut cunoștință cu vopseaua purificatoare. Practic, este un praf care în combinație cu apa și pigment praf aplicată pe perete dă această reacție de purificare.
Se comportă ca o vopsea normală la prima vedere, dar în timp, în funcție de cât de poluată este zona, se decolorează.
Ce teme abordezi în lucrările tale?
Mesajele s-au schimbat în timp: dacă la început erau pur decorative și pline de simboluri, în prezent arta murală a devenit mai apropiată de arta conceptuală, muralele conțin în mare parte mesaje și imagini contemporane, proteste etc.
Lucrul care face deosebită experiența de a picta un perete în spațiul public este acela căa reacția privitorului în număr mare este directăa, în timp ce lucrezi auzi laude sau critici. Arta stradala se adresează comunității și este un dialog direct între creator și public.