Îndeletniciri excepționale: Interviu cu medicul alergolog Olivia Baldea

În interviul cu îndeletniciri din această săptămână, am avut plăcerea de a discuta cu o superbă doamnă medic alergolog, Olivia Baldea.

Din prima zi în care am cunoscut-o, m-a impresionat iubirea și dedicarea ei pentru viață și pentru lucrurile simple, dar și profesionalismul și empatia cu care își tratează pacienții, așa că mi-am luat inima în dinți și am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări despre meseria pe care o exercită cu atâta dragoste.

? Bună, Olivia!

Înainte de a începe să discutăm despre medicină, aș vrea să te întreb cum a decurs pentru tine această perioadă neobișnuită?

Această perioadă ,,neobișnuită’’ nu a schimbat foarte multe în viața mea, poate doar în prima parte a pandemiei, când a crescut foarte mult numărul consultațiilor on line (telemedicina, facebook, whatsap, sms, e-mail). Ulterior, pacienții ,,echipați corespunzător’’ au început să se programeze la cabinet și la evaluările alergologice periodice.


Încărcătura emoțională din această perioadă și frica de acest virus a afectat calitatea vieții multor pacienți, astfel că, în afară de rolul de alergolog, am purtat și multe discuții în care am încercat să explic ce efect are utilizarea substanțelor dezinfectante asupra vieții persoanelor cu astm sau rinită, precum și impactul utilizării mănușilor la cei care suferă de diverse dermatite.


În această perioadă a crescut foarte mult numărul dermatitelor iritative sau alergice la nivelul mâinilor, precum și numărul pacienților care au asociat atacuri de panică sau dificultăți respiratorii și anxietate la primele semne de boală.

Cei cu rinitarinită alergică la polen, având în vedere că au redus timpul petrecut în natură, au trecut mai ușor peste sezonul de polen, în schimb am avut și multe cazuri de conjunctivită alergică care au răspuns greu sau au fost dificil de gestionat cu medicamente antialergice obișnuite.

?Care a fost momentul în care ai decis să urmezi facultatea de medicină?

Eu de când mă știu am vrut să devin medic și, ca orice fetiță, mă jucam mereu cu papușile și eram “doctoriță”. Niciodată nu mă visam facând altceva. Acum, în momentele când mă confrunt cu dificultățile din sistemul sanitar, care nu funcționează întotdeauna așa cum ne dorim, mă visez designer de interior… Dar mă întorc cu picioarele pe pământ și încerc să fac tot ceea ce depinde de mine pentru pacienții mei, în ciuda ‘’piedicilor’’ care apar uneori.

? Încă din primii ani de facultate ai știut că dorești să devii medic alergolog sau decizia a venit pe parcursul celor 6 ani de medicină generală?

În primii ani de facultate se învață materiile preclinice și practic se pun bazele mecanismelor fiziopatologice care stau la apariția bolilor.

Abia din anul trei de facultate se interacționează efectiv cu pacientul și începi să înveți medicina adevărată.

La finalul facultății, în urma examenului național de rezidențiat, în ordinea mediilor obținute, fiecare are posibilitatea să își aleagă specialitatea dorită. Pe mine nu m-au atras niciodată specialitățile chirurgicale, așa că rămânea să aleg ceva pentru sufletul meu, din cadrul specialităților medicale. Nu doream să fac gărzi în spitale, îmi doream să consult și adulți și copii (care îmi dau foarte multă energie) și îmi place să îmi desfășor activitatea într-un cabinet de specialitate.

? De ce alergologie și nu altă ramură a medicinei?

Alergologia mi s-a parut că îndeplinea aceste dorințe ale mele, este și o specialitate relativ nouă, în continuă evoluție, iar numărul persoanelor alergice crește de la an la an.

Așa am ales această specialitate care evoluează și se perfecționează de la an la an și de aceea mi s-a părut cea mai potrivită specialitate pentru mine, căci mă provoacă și trebuie să țin ritmul cu noile descoperiri din acest domeniu.

? Ca medic alergolog, care a fost cel mai aparte caz pe care l-ai tratat?

Cel mai aparte caz este soțul meu, care în urmă cu 4 ani, într-o zi de 13 martie, a facut șoc anafilactic și practic a trebuit să-i acord tratamentul de urgență.

Ulterior, am solicitat salvarea, care l-a transportat la spital, unde a fost internat și tratat în secția de Terapie Intensivă. De atunci, epipenul este nelipsit la el.

? În ceea ce privește secția de alergologie, dar și medicina în general, unde ai observat că s-au îndreptat lucrurile în ultima perioadă? Ce te-a surprins în ultimul timp?

În alergologie, lucrurile evoluează frumos de la an la an, iar noile descoperiri și studii în acest domeniu ne oferă multe tratamente noi cu efecte deosebite pentru alergici, în comparație cu ceea ce se întâmpla în urmă cu 10 ani.

Noua medicină bazată pe dovezi și noile studii privind alergenii moleculari au deschis noi perspective în tratamentul multor boli alergice.

? Munca/ lucrările căror medici (din România sau pe plan internațional) te-au influențat și te-au ajutat să te dezvolți atât pe plan profesional, cât și pe cel personal?

Eu am inceput rezidențiatul la București, sub îndrumarea doamnei Prof. Jeana Rodica Radu, ulterior m-am căsătorit și transferat la Cluj unde dna. Prof. Deleanu mi-a îndrumat rezidențiatul. Sub îndrumarea doamnei dr. Nadia Onitiu German, am început să fac primele teste pacienților alergici și să discutăm și rezolvăm multe cazuri în perioada în care am stat la Cluj.

După revenirea la Brașov, am continuat colaborarea cu dânsa pentru rezolvarea cazurilor care necesitau teste de provocare la medicamente, în Clinica Medicala I din Cluj Napoca, existând echipă cu medicii anesteziști și condiții optime pentru testările la medicamente, în condiții corecte și la cei cu indicații adecvate.

De asemenea, dnei dr. Claudia Nicolae de la București îi sunt recunoscătoare pentru cazurile de alergii la copii, care au necesitat teste de provocare la alimente și pot să spun că energia și pasiunea pe care o depune în munca sa este mereu o sursă de inspirație pentru mine.

În Brasov, colaborez de mulți ani cu doamna dr. Laura Dracea, în tratarea copiilor cu probleme alergologice și îmi doresc să rămân cu aceeași implicare și dragoste pentru copii, așa cum doamna doctor arată in fiecare zi.

Practic, fiecare caz rezolvat te ajută să evoluezi profesional.

Foarte importantă mi se pare colaborarea între specialități, munca în echipă fiind esențială în tratamentul pacienților cu probleme de sănătate complexe.

Astfel, pe mine mă ajută mult în munca mea faptul că am colegi colaboratori pediatri, ORL-iști, dermatologi, pneumologi, precum și medici de familie, cu care discut și încercăm să ajungem la o decizie terapeutică în ceea ce privește tratamentul cel mai potrivit pentru pacient.

? Cum este să fii medic alergolog în România? Ce ai învățat din experiența de până acum?


Ca și în orice specialitate, dacă pui suflet, obții rezultate minunate, dar sunt și neajunsuri sau dificultăți care țin de sistemul de sănătate, de dotare, de lipsa informării corecte sau de existența diverselor “mituri” legate de alergologie.

Cel mai important lucru pe care l-am învățat este că ’mai am foarte multe de învațat’ și dacă nu te pui la punct cu noutățile și nu ții ritmul cu tot ceea ce este nou, constați că ești depășit de evenimente.

? Care este cea mai mare provocare a unui medic alergolog și care este cea mai dificilă parte a acestei meserii?

Cred că fiecare caz e o provocare și fiecare caz rezolvat este o bucurie, care te face să mergi mai departe.

Testele de provocare sunt cele mai dificile, deoarece necesită condiții cu dotare de spital, echipă cu medici anesteziști.

O parte dificilă ar fi în caz de anafilaxie, tratamentul trebuie efectuat extrem de rapid, căci este în joc viața pacientului.

? Care este visul / obiectivul pe care îl urmărești in această carieră?


Visul meu este să am propriul meu cabinet, unde să am posibilitatea de a face diverse teste alergologice, orecum și o echipă care să se implice la fiecare caz în parte.

? Prin ce etape trebuie să treacă un posibil viitor student la medicină din momentul în care decide să urmeze cursurile facultății până în momentul admiterii? Prin ce etape ai trecut pe parcursul acestei ‘’călătorii‘’?

La mine totul a decurs firesc, etapele au venit una după alta și pot să spun că dacă îți dorești ceva din tot sufletul, cu muncă, pasiune și implicare, toate se realizează la momentul potrivit!

Medicina trebuie să o faci pentru că îți dorești. Și dacă te implici cu toată energia, nu mai contează nici tonele de cărți sau examenele grele care urmează, nici faptul că dacă vrei să rămâi medic bun, ai toată viața de studiat, trebuie să te perfecționezi permanent prin participarea la congrese și la manifestări științifice.

? Pentru programări, unde te pot căuta viitorii pacienți?

La clinica Medo se pot programa zilnic pacienții care doresc să vină cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

Pacienții mă mai pot găsi și la Medical Work Center și la Kronmedica, unde consult și fac teste alergologice și recomandări pentru bolile alergice.

? În încheiere, ce sfaturi le poți oferi studenților care se află la început de drum în medicină?

Doar atât pot să le zic – Să se întrebe dacă își doresc cu adevărat să urmeze această profesie, căci drumul e lung, cu multă învățătură, mai pot apărea si greutăți. În final, urmează această cale pentru că simt că sunt făcuți pentru aceasta și nu vor regreta niciodată, iar satisfacțiile vor veni la timpul potrivit.

Dacă dai tot ce ai mai bun din tine și pui pasiune în munca ta, te vei bucura de rezultatele muncii tale prin prisma fiecărui pacient pe care l-ai ajutat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *