Interviu cu Darius Anton – pixel art

Salutare, Darius!

Vreau și eu să fac pixel art, cum se face?

Pixel art este o formă de artă ce a luat amploare prin anii ‘80, când apariția sălilor de arcade și a consolelor a făcut ca jocurile video să crească în popularitate. Grafica pentru aceste jocuri este realizată pixel cu pixel, la rezoluții foarte mici (ex: 16×16, 64×64, 256×256), cu o paletă de culori limitată și un aspect de mozaic unde fiecare pixel contează în imaginea finală. Limitările legate de culori sunt mai puține în ziua de azi, dar sunt necesare pentru a face caracterul sau ilustrația ta cât mai ușor de descifrat.

Este destul de simplu să faci pixel art. Tot ce îți trebuie este un calculator sau chiar un telefon, nici măcar nu trebuie să ai cunoștințe vaste de desen, pentru ca tot ce faci este să plasezi pixeli unul cate unul până ajungi la o imagine, un caracter sau iconiță. Ca software pentru pixel art, recomand cu încredere Aseprite, este extrem de intuitiv și #1 când vine vorba de acest tip de artă. Există și alternative gratuite precum GIMP, care trebuie descărcat, sau Piskel, ce funcționează în interiorul browser-ului. Sunt și aplicații pentru dispozitivele mobile, dar niciuna nu a trecut prin mâinile mele, așa că nu am ce sa recomand lumii.

Eu folosesc Photoshop pentru pixel art, deoarece am nevoie de opțiuni și unelte extra pentru lucrările mele care, de obicei, sunt realizate la rezoluții mai mari, iar modificările într-un astfel de proiect ar dura mai mult dacă aș lucra cu alt software. Astfel, economisesc ceva timp când lucrez. Pentru mici animații, Marmoset Hexels este unealta perfectă pentru mine, datorită opțiunilor de animație ușor de folosit.

Pentru cine vrea să experimenteze în acest domeniu, Pixel Pete și Brandon James Greer au video-uri educative și ușor de vizionat pe această temă. Aici este un articol în limba engleză care elaborează puțin despre bazele pixel art, iar aici este cel mai valoros site cu tutoriale.


Reușești să transpui mai bine emoții în pixel art decât prin desen sau fotografie?

Nu cred că este cel mai bun mediu prin care îmi pot exprima sentimentele, dar pixel art este cel mai confortabil mod prin care o fac. Nu este mai simplu sau mai greu, dar consider că lipsa unor detalii adaugă puțină magie imaginilor mele. Pe lângă pixel art, am și o cameră foto. Prin fotografie îmi place mai mult să documentez decât să mă exprim, am realizat asta puțin cam târziu în drumul meu. Desenul tradițional, în schimb, este adesea nelipsit din procesul meu de creație, îmi place mai mult să schițez pe hârtie decât în mod digital, dar nu mă regăsesc foarte mult în desen cum o fac în pixel art.

Care este relația ta cu celelalte arte vizuale?

După cum am menționat mai devreme, îmi place să fotografiez, dar prea puțin din ceea ce surprind exprimă o trăire interioară. Sunt câteva imagini pe care le realizez cu ajutorul camerei foto sau a telefonului prin care încerc să transmit stări de disconfort, melancolie sau nostalgie, dar în cea mai mare parte, fotografiile mele pur și simplu documentează un loc sau cum este o persoană. Înainte consideram ilustrația ca fiind o glumă sau ceva pe care nu mă pot baza, dar realizez că este, de fapt, cel mai important lucru în acest moment al vieții mele și mă ajută să mă exprim mult mai bine decât o poate face fotografia. Avantajul de a avea cunoștințe legate de fotografie este acela că pot să capturez momente și scene pe care le manipulez puțin, ca mai apoi să le pun într-un colaj foto din care să mă pot inspira, pentru a nu apela întotdeauna la imagini făcute de alții.

Arată-ne o serie de – “cea mai importantă lucrare pentru tine”

Losing My Mind / 2020 – este o variantă regândită a unei ilustrații mai vechi, în care am hiperbolizat prin estetica uratului un moment de pierdere, de gol al minții.

“lucrarea cu cea mai mare încărcătură emoțională”, 

\

Bathroom/ 2020 – imaginea pune în contrast liniștea din exterior și evenimentele violente din interiorul nostru pe care, de multe ori, nimeni nu le poate vedea.


”lucrarea cea mai pozitiva si motivare alegere”

Best Friend/ 2020 – Am vrut să arăt cât de frumoasă poate fi o relație dintre un om și un câine. Iar culorile calde redau exact acest lucru.

‘lucrarea la care ai muncit cel mai mult’

Orange Calls Death/ 2020Nu m-am gândit niciodată la timpul petrecut în procesul de creație, dar lucrând la această imagine, îmi amintesc că a durat mult până am ales paleta cromatică pentru a transmite ceea ce doresc.

Cum se traduce astăzi o operă de artă ideală?

Cu ceea ce am acumulat până acum, consider că o operă de artă este un eveniment care poate să aprindă o controversă, transmite eficient stări și sentimente, iar în același timp reușește să-și pastreze relevanța pe o perioada îndelungată de timp. De fapt, opere de artă sunt relativ puține, și cred că este aproape imposibil să realizezi asta cu ajutorul pixel art, datorită asocierii stilului cu “superficialele” jocuri video. Pentru mine, orice îmi face pielea de găină sau mă impresionează, indiferent de stil sau mediu artistic, este o capodoperă.

Cum arată oportunitățile în Brașov pentru artiști?


Oportunitățile pentru un artist în ziua de azi sunt uriașe, atunci când există implicare și efort depus în acest sens. Internetul are cele mai multe uși, pe care chiar tu le poți deschide – trebuie doar să le cauți. Oportunitățile sunt la tot pasul, iar la un moment dat, chiar ele te vor căuta pe tine. În unele orașe sunt studiouri pentru ilustrație, dar în România nu știu să existe la acest moment, așadar, internetul este singurul loc unde cred eu că poți reuși dacă ești un ilustrator (mai ales digital) la început de carieră. În ziua de astăzi nu prea mai contează din ce oraș ești, șansele de a reuși sunt considerabil mult mai mari.

Pe ce te concentrezi în arta ta?

În arta mea există o constantă evoluție și destul de multă diversitate. Mă concentrez să îmi iasă cât mai bine posibil, ținând cont de nivelul la care sunt. Îmi place să abordez teme mai puțin populare, dar compensez cu subiecte mai ușor de digerat (orașul de reședința, caractere drăguțe/ populare, teme de interes general), iar asta se vede în feedback-ul pe care îl primesc la postările de pe instagram. Nu există un reper pe care îl urmez în ceea ce fac și e posibil sa fie considerat un lucru superficial, aspect pe care îl ignor momentan.

Dacă simt că astăzi vreau sa transmit bucurie, maine probabil îmi voi schimba viziunea la 180 de grade și voi desena un cap tăiat, simbol care, cred eu, este deja asociat cu profilul meu artistic.

Care sunt planurile tale de viitor, ca artist?

Principalul meu plan, ca artist, este de a câștiga independența financiară cu ajutorul artei pe care o fac. Cu siguranță nu este un lucru ușor, mai ales că nu este tocmai cel mai popular stil în România sau în afara ei, dar exista o audiență pentru orice. Sunt optimist și sper să îmi îndeplinesc visul mai devreme sau mai târziu. Lucrez la acest moment și am răbdare și speranță că în viitor se va întâmpla.

De asemenea, vreau să explorez cât mai multe teme, să încerc să îmi dezvolt un stil și să interacționez cu cât mai mulți artiști din sfera pixel art. Nu în ultimul rând, sper să fac mai cunoscut acest tip de artă în randul prietenilor și al fanilor, pe social media în general.

Arată-ne ceva inspirațional (ori un artist român, ori un articol fain, ori ceva teorie despre artă)

Artiștii români sunt mulți și talentați, sunt mândru de asta, dar nu sunt neapărat o sursă de inspirație pentru mine. În schimb, dacă ar fi să aleg, Florin Enache este un artist cu care rezonez cel mai mult la momentul actual, mai ales prin direcția vizuală pe care o urmărește. El face și fotografii într-un stil cinematic și simplu care îmi place foarte mult. 

Un website super mișto cu știri și lucrări pixel art este Retronator, care arată foarte interesant din punctul meu de vedere. Locul meu preferat, unde și descopăr foarte mulți artiști, este un subreddit numit r/PixelArt, inspirațional și primitor pentru orice artist din domeniu, începător sau nu.

Cum vezi viitorul în artă și ce crezi că nu s-a făcut și o să se facă?

Viitorul este promițător, iar eu cred că evoluția inteligenței artificiale va da naștere unor unelte avansate de creație cu care vom schimba la un moment dat modul în care facem artă, chiar și cea tradițională (creion, pictura, etc.) . Există deja artă realizată cu ajutorul inteligenței artificiale, iar asta este fascinant pentru mine. Cred că peste 100 de ani toată lumea va putea face artă, iar asta poate deveni o binecuvântare și un blestem în același timp, deoarece va fi mai greu să ieși în evidență ca artist.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *