Îndeletniciri excepționale: Rentea Maria – design vestimentar

Am revenit în plină aniversare de doi ani de la prima postare pe site-ul nostru cu un interviu inspirațional de la o frumoasă studentă la Design Vestimentar

Așadar, vă dorim lectură plăcută și să avem un nou an de articole care să ne îmbogățească tuturor cunoștințele, să ne atragă spre noi orizonturi și să ne bucurăm în timp ce descoperim noi oameni, noi muzici, noi arte

Bună, Maria!

În primul rând, ne poți spune mai multe despre tine, ce te-a determinat să alegi o direcție artistică, care au fost etapele parcurse?

Bună! Numele meu este Maria, am 21 de ani şi sunt studentă în anul III la Facultatea de Arte şi Design Timişoara, specializarea Modă – Design Vestimentar.

Nu pot spune că am ales arta, respectiv moda, într-un moment bine definit al vieţii şi de atunci a început drumul meu în calitate de artist. Nu a fost vreun moment în care să nu fiu înconjurată sau preocupată de o ramură a artei, încă din primii ani de viaţă mi-a fost întreţinut acest interes de către mama mea, încurajând “artistul” din mine prin diferite mijloace adaptate vârstei. Deci aş putea spune mai clar că am avut întotdeauna această direcţie înclinată spre artă. 

  1. Ne poți detalia o colecție de-a ta, pentru a înțelege mai bine ce detalii trebuie luate în seamă în momentul creației vestimentare?

Atunci când ni se dă drept proiect o colecţie se porneşte de la o temă, fie că este prestabilită, fie că este alegerea noastră. În cazul meu, tema trebuia să se încadreze în spectrul pasiunilor/hobby-urilor, şi cum sunt o împătimită a muzicii rock, nu am avut dificultăţi în a-mi alege personalitatea proiectului. Totul pleacă de la temă, iar primul pas este research-ul şi realizarea unui mindmap (un fel de key words ale proiectului), unui concept board şi a unui moodboard. Toate sunt importante pentru starea, atmosfera viitoarei colecţii. Odată ce partea de research este finită, se trece la procesul creativ, implicit la o sumedenie de schiţe din care ulterior se vor alege câteva finale. Finalistele, de obicei în număr de 3-6, reprezintă viitoarea colecţie şi sunt transformate în schiţe finale, iar mai apoi în ilustraţii. Ilustraţiile marchează finalul procesului creativ şi începutul manufacturii. În mod normal, din cele 3-6 ilustraţii se alege una singură ce urmează a fi transpusă într-o ţinută. Se realizează o schiţă tehnică, se realizează cotele viitoarei ţinutele şi se stabilesc cromatica şi paleta de materiale. Manufactura propriu zisă constă în alegerea sau realizarea unui tipar adaptat nevoilor estetice, croitul pieselor şi cusutul acestora şi a oricăror detalii de design suplimentare existente. Ultima etapă (şi favorita mea) este şedinţa foto, care de asemenea trebuie să fie în ton cu atmosfera proiectului.

Am ales să vă prezint colecția punk rock:

Iaar aceasta este ședința foto:

2. Ce provocări ai întâlnit în procesul de dezvoltare artistică?

Cred că cea mai mare provocare din viaţa unui om este deseori propria minte. Cea mai mare provocare de până acum a fost construirea unei prietenii între Maria, criticul de orice şi Maria, artista. De multe ori provocările erau născute chiar de mintea mea, care considera un anumit obiectiv prea uşor de atins şi de acolo apăreau îndoielile, teama de eşec, critica prea aspră, etc., lucruri pe care mi le ofeream eu mie, fără să realizez că eu singură îmi puneam beţe în roate. 

3. Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit și care a determinat o evoluție din punct de vedere artistic?

Să perseverez. Să nu renunţ.

Să te descoperi pe tine în calitate de artist şi să-ţi şlefuieşti atât stilul, cât şi viziunea într-o societate setată pe fast forward, doritoare de nou şi inovativ, cât mai mult, cât mai repede, este un proces anevoios bazat pe experienţe, un mix dintre succes şi eşec.

 O descoperire a sinelui necesită  timp alocat introspecţiei, timp de care deseori nu beneficiem din cauza ideologiei contemporane exacerbate, conform căreia oricine poate fi orice oricând, deci oricine poate deveni peste noapte ce tu ai clădit să fii timp de ani de zile.

4. Care consideri că este cel mai mare obstacol în procesul creativ?

Inspiraţia dusă la extrem. Deşi este un factor cheie în dezvoltarea oricărui proiect artistic şi nu numai, o doză prea mare de inspiraţie duce la comparaţie sau plagiarism. De obicei, artiştii la început de drum au o dificultate în a găsi reţeta echilibrului dintre inspiraţie şi aport creativ propriu.

5. Ce obiceiuri te-au ajutat în procesul desăvârșirii artistice?

O rutină bine prestabilită. Cred că orice “antrenament” tinde să devină o rutină la un moment, un lucru pe care îl faci constant pentru a te perfecţiona. 

6. Care a fost cea mai frumoasă experiență din cariera de designer vestimentar?

Având în vedere că sunt abia la început de drum şi sunt studentă în anul III, nu am acumulat încă o experienţă vastă în evenimentele dedicate modei, însă, până acum, cea mai dragă “întâmplare” a fost o expoziţie în colaborare cu muzeul memorial “Nicolae Bălcescu”, dedicată femeilor din România, axată pe vestimentaţia acestora în secolul XIX, ce a cuprins atât o serie de panouri informative cu texte şi imagini furnizate de către mine, cât şi 2 rochii realizate tot de yours truly aici în cauză, o reproducere a unei rochii din acea perioadă şi o reinterpretare modernă a acesteia, totul fiind expus iniţial în interiorul teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea.

7. Ne poți descrie procesul tău creativ?

Începe cu alegerea unei teme de bază care ulterior suferă de aşa-zisul proces de “a despica firul în 4” pentru a se naşte conceptul proiectului. Odată ce conceptul este stabilit, urmează o muncă de “lămurire” al acestuia prin câteva planşe vizuale (mood board, concept board, colour board, etc.), schiţe, alegerea produselor finale, ilustraţii finale şi schiţe tehnice, apoi urmează procesul tehnic propriu-zis, realizarea produselor şi o şedinţă foto.

8. Care sunt sursele principale de inspirație și cum le aplici in colecțiile tale?

Toate celelalte ramuri ale artei, însă cel mai des plec de la anumite teme abordate în literature şi le transpun în domeniul designului vestimentar. De obicei, aleg să păstrez ideea de bază cât mai intactă, însă conceptual colecţiei este mereu inspirat din propriile experienţe în relaţie cu subiectul.

9. Ce sfat ai oferi unui tanar pasionat de design vestimentar ce doreste sa urmeze o cariera in domeniu?

Să se documenteze bine şi din surse cât mai reale şi valide înainte să facă alegerea asta. Moda este o industrie glam, însă industria asta glam este creată de nişte oameni care muncesc extraordinar de mult, iar printre ei ne numărăm şi noi, designerii. Pentru a ajunge la performanţa de a fi un nume purtat de multă lume, trebuie parcurs un drum anevoios şi de multe ori neplăcut. În domeniul modei, designerii sunt un fel de working class pentru mult timp înainte să ajungă la rangul de royalty, iar asta este ceva ce toţi cei ce îşi aleg acest drum ar trebui să-şi asume.

10. În încheiere, unde putem urmări colecțiile tale?

Momentan pe contul de Instagram unde public creațiile mele, @miarentea.