Îndeletniciri excepționale: interviu cu Iza-Florina Porumbu, fondatoare ARTIZ Theatre Company

Tot admir de câțiva ani inițiativele propuse de către cei de la ARTIZ, am și participat la unele dintre ele, reușind să leg conexiune cu frumoasa comunitate pe care au reușit s-o formeze, fiind, totodată, de fiecare dată, și un flux continuu de oameni diferiți și speciali. Evenimentele lor sunt pline de interactivitate și reușesc să facă să se deschidă până și cea mai introvertă persoană. Consider că este nobilă orice activitate în scopul dezvoltării personale a celui de lângă tine. ARTIZ a umplut un hău imens în ceea ce privește evenimentele de socializare din Brașov și mă declar mândră de ei!

M-am întâlnit cu Iza la o cafea pentru a discuta despre oportunitățile din Brașov și pentru a afla mai multe despre proiectul ei. Mai jos vă prezentăm interviul care a rezultat.

Salut, Iza!

Povestește-ne despre activitatea ta, activitatea Artiz Theatre Company și cum ai ales acest domeniu.

Salutare, tuturor! Încă stau să mă gândesc dacă am ales eu domeniul, sau m-a ales el pe mine! Încă de la 12 ani am intrat în lumea teatrului și de atunci nu am avut nicio săptămână fară să studiez, să merg la un curs sau la o școală, să joc, să regizez, să produc, să consum arta sau să dau viață unor experiențe artistice!

Am terminat facultatea de teatru la London Metropolitan University, am studiat Method Acting în Paris, am absolvit școala de film Pygmalion cu Stela Popescu, și am fost de mai multe ori în Italia pentru teatru fizic și contact improvization.

Mereu am simțit o vocație pentru acest domeniu și oricât de multe provocări au venit în cale, am găsit resursele necesare ca să fiu perseverentă!

În prezent, organizez o mulțime de experiențe ARTIZtice în cadrul companiei, precum clubul de socializare The 7pm Club în fiecare joi, cursuri și workshop-uri de teatru și improv, petreceri și evenimente cu tematică și spectacole de teatru. Lucrez și la o colecție de evenimente aniversare care vor fi lansate în toamnă, pentru că împlinim 5 ani de când suntem pe piață cu ARTIZ. O să iasă o nouă producție de teatru super faină, un boardgame creativ și o grămadă de alte evenimente surpriză. Stay tuned!

Cum au arătat primii pași încă de când ai fondat propria societate?

Primii pași au fost atent gândiți și pregătiți, deși includeau un mare grad de risc. Am investit toți banii pe care îi aveam când m-am reîntors în țară din UK și am propus Castelului Bran o experiență imersivă cu actori live în povestea lui Dracula și familia sa. Am creat costume medievale, recuzita specifică, un scenariu, am adunat actori profesioniști și până în ziua de azi am avut zeci de tururi și experiențe în Castelul Bran.

Care sunt cunoștințele necesare pe care trebuie să le avem în vedere atunci când punem la cale un business și cum putem să îl facem să prospere?

Cunoștințele pot să fie dobândite de oricine cu puțină muncă, dar pasiunea și perseveranța aș zice că sunt mai importante. Poate și un gram de noroc. Și să lucrezi la networking – oameni cheie care să te ajute sau cu care să colaborezi. Trebuie să te vizualizezi unde vrei să ajungi, să crezi că se va întâmpla și să ai idei sau gânduri atât de mari, încât oamenii ‘normali’ să se sperie când te aud. De ceva timp tot zic că vreau să fac un imperiu din ARTIZ. Sună grandios, știu. Dar tot cred că se poate întâmpla!

Ai observat vreo diferență comportamentală după pandemie, având în vedere că lucrezi cu oamenii încă din 2018?

Da. E mereu o provocare să lucrezi cu oameni. Pare că s-au obișnuit în confortul casei și pe canapea. E un prag mai mare de trecut acum daca vrei să îi scoți din casă. Parcă prea lăsăm deoparte socializarea, distracția, voia bună, experiențele noi, cultura și arta. E hrană pentru suflet și oricât am crede că e un lux să hrănim și această parte, tot e necesară pentru o viață fericită și împlinită.

Cum se prezintă Brașovul din punct de vedere cultural și ce oportunități observi că sunt pentru artiști? Care a fost inițiativa ta locală preferată?

E cu vreo 3 pași în spate față de alte orașe din România, din păcate. Nu e deloc ușor să trăiești doar din artă în Brașov. Însă, observ că se întâmplă mai multe mișcări artistice și culturale ca înainte. Publicul încă trebuie educat să consume mai multă artă, să participe la mai multe experiențe și să observe nevoia sau câștigul din astfel de activități. Mă bucur însă că s-a deschis Banca de Cultură în Brașov.

Ce alte arte practici în timpul liber?

În ultimul timp studiez dansul de mai multe tipuri și forme, pictez, cânt și scriu.

Ce proiecte de viitor aveți în cadrul ARTIZ?

Vreau să ne extindem la nivel național. Lucrăm la noul website artiz.ro. Vrem să avem și în alte orașe evenimente de socializare, Speed Dating, piese de teatru, experiențe artsy în natură, petreceri în locații inedite. Mi-ar placea foarte mult și ideea de sincretism – să colaborez pe diverse proiecte și cu alți artiști din orice ramură. Împreună suntem mai puternici și putem da naștere unor activități transformaționale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *