Salut, Darie!
Ai făcut parte din Hypnosis FireShow, trupă de spectacole protehnice bazate pe jonglerii cu foc. Cum v-ați format trupa și care au fost începuturile voastre, respectiv de unde a pornit înclinația voastră pentru spectacole cu foc?
Buna, Ramona!
Trupa Hypnosis a luat naștere în anul 2007. Inițial, totul a plecat de la grupul CCB (Cavalerii Cetăților Bârsei), un grup de oameni ce se ocupa de reenactment. O fostă colegă, Roxana, care făcea parte din CCB, a început să practice această artă, după care i s-au alăturat și alți colegi.
Încet, încet, s-a creat acest grup de oameni care, ulterior, a devenit trupa Hypnosis Fireshow. Împreună, au început să susțină show-uri la diferite festivaluri medievale, precum cel din Brașov, Suceava, Oradea, Sibiu etc. După câțiva ani, trupa s-a extins și a început să susțină show-uri la diferite evenimente private. În plus, au participat și la emisiunea Românii au talent în 2012, unde au ajuns până în semifinală.
Eu m-am alăturat trupei în toamna anului 2012. Momentul în care m-au invitat la repetiții a fost unul dintre cele mai frumoase din viața mea. De acolo a pornit o călătorie absolut minunată împreună cu acești oameni.
Cum te poți pregăti pentru o astfel de pasiune? Ai avut un mentor, sau ai exersat singur?
Inițial am început să jonglez cu un prieten care mi-a arătat două mișcări cu poiurile (o pereche de lanțuri care au în capăt o bilă de foc). Apoi, încet-încet am învățat de la alți oameni și de pe internet. După ce m-am alăturat trupei Hypnosis, i-am avut ca mentori pe băieți. De la Cristi, Tony, Codruț si Remus am învățat să jonglez cu staff-ul (un băț care are la fiecare cap partea de foc). Am fost atât de extaziat, încât în aproximativ 2 luni știam cam toate mișcările.
Care a fost cea mai grea parte din procesul de învățare? Cât e îndemânare și cât exersare?
Cea mai grea parte a fost să-mi coordonez mâinile pentru a face aceleași mișcări. La urma urmei, cu toții avem „o mână bună și una stângace”. După părerea mea, în primul rând, trebuie să ai o îndemânare proprie, un ritm în tine. Apoi, este nevoie de multă repetiție pentru a nu mai gândi atât de mult mișcările și a le lăsa să vină de la sine și să fie fluente. Practic, trebuie să dezvolți o memorie musculară.
Dacă ai puțin ritm în tine și repeți suficient de mult, poți ajunge să faci coregrafiile pe muzică foarte ușor, fără a mai avea emoții și fără a mai fi necesar să procesezi totul înainte de fiecare mișcare.
Pentru cei din exterior pare imposibilă coordonarea voastră, cum ați reușit să ajungeți la o așa bună sincronizare în echipă?
Pot spune ca a fost vorba de multe repetiții și de dorința ca show-urile să iasă cat mai minunat, pentru a ne putea sincroniza și interacționa unul cu celălalt în timpul spectacolelor. Ori de câte ori se crea o nouă coregrafie, analizam fiecare părticică din melodie, introduceam cele mai potrivite mișcări, după care le repetam până le visam.
Spectacolele de acest gen sunt extrem de interactive și de mare căutare în rândul festivalurilor. Povestește-ne cum arată o zi de festival pentru voi.
În primele ore ale zilei, ne adunam întotdeauna toată trupa pentru repetiția generală. După ce stabileam toate detaliile legate de show, ne apucam să pregătim recuzita. Și acum îmi amintesc un moment în care pregăteam paiața pentru show-ul „Arderea vrăjitoarei” unde, la final, după ce cavalerii reușeau să iasă de sub farmecele vrăjitoarelor, acea paiață, care era formată dintr-un schelet metalic umplut cu fân și acoperită cu o mantie, era pusă pe un rug și i se dădea foc. La festivalul medieval de la Suceava, în timp ce Codruț pregătea acea paiață, el a început să o manevreze, să-i declare dragoste nemărginită, de parcă urma să o ia de nevastă și să plece cu ea în lume. Chiar dacă mai erau momente de stres și emoții înainte de show-urile mari, mereu apărea unul dintre noi care să mai anime situația și să ne facă să râdem și să ne bucurăm de întreaga experiență atât înaintea, cât și în timpul și după încheierea show-ului.
Ce sfaturi ai pentru cei ce vor să aleargă această direcție și unde ar putea să învețe jonglerii cu foc?
Sfaturile mele ar fi să repete de mai multe ori până să aprindă un element și să se asigure că știu bine mișcarea. Când vezi pe cineva care practică această artă sau un sport, de exemplu, cu atâta lejeritate în mișcări, poți fii sigur că acea persoană are multe ore de repetiții și muncă în spate.
Este foarte important să ai grijă la păr. Dacă îl ai mai lung, este bine să-l prinzi în coadă și, eventual, să-l uzi puțin înainte, deoarece mereu există un risc ca flacăra să fie mai mare sau să se apropie de tine mai mult decât ar trebui. Același lucru este valabil și pentru băieții cu barbă mai lungă.
Trebuie să ai mereu o cremă sau un spray pentru arsuri la tine. Oricând există șansa să se facă o greșeală și să te atingi de un element care să-ți provoace o arsură pe piele.
Dacă vrei să începi să scuipi foc, trebuie să repeți mult cu apă înainte, pentru a te obișnui cu acea presiune cu care trebuie să scuipi combustibilul în fața flăcărilor.
Și cel mai important, nu folosi niciodată substanțe foarte inflamabile, cum ar fi benzina. Sunt lichide speciale pentru scuipat foc, cel mai comun fiind parafina (ulei lampant).
Ce observi legat de oportunitățile din Brașov? Ce alte inițiative artistice și culturale ar trebui plusate pe plan local?
În ultimii ani, Brașovul a început să aibă parte de mai multe evenimente culturale și festivaluri, ceea ce mă bucura foarte tare. Îmi doresc foarte mult să se restaureze și repună în funcțiune Cetatea Brașov. Acolo se ținea, de exemplu, Festivalul Medieval de la Brașov, care se întindea pe trei zile. În cadrul festivalului, aveai parte de multe activități, aflai diferite povești și informații din secolele trecute și te puteai bucura de reprezentațiile noastre cu foc.
Care sunt planurile de viitor ale trupei?
Din păcate, trupa Hypnosis nu mai există, însă o parte din noi am continuat această pasiune a jonglatului cu foc și participăm în continuare la diferite evenimente. Planul este, ca și până acum, să susținem spectacole la cat mai multe evenimente de toate felurile și să arătam cât de minunat poate fi focul, într-un mod artistic și controlat.
Bună ziua!
Vă rog să îmi dați un contact al lui Darie Alexandru. Mă interesează să apelez la serviciile pe care le prestează în legătură cu spectacolul cu foc.
Vă mulțumesc!
buna ziua! aici facebook-ul lui: https://www.facebook.com/darie.alex.1