Ideal Self // Ideal World: O lume artistică înțelegătoare cu sinele

Data limită pentru trimiterea lucrărilor în primul Open Call este 30 iulie, iar formularul poate fi găsit atât la final de articol, cât și pe instagram. Prima expoziție virtuală și prima antologie vor fi deschise și disponibile în toamna aceasta.

De unde a pornit ideea de Ideal World

Încă de la începuturile comunității Atoma în 2018, ne-am propus să oferim un mediu în care arta și persoanele care stau în spatele ei să-și găsească un loc deschis și incluziv. Un loc fără prejudecăți și elitism. Un loc fără discriminare și presiuni sociale. Un loc safe, dar și productiv, care să provoace și să inspire. Un loc în care feedback-ul este oferit abia după ce s-a oferit înțelegere. Și deși ne bucură enorm ce am reușit să îl creăm până acum, simțim că putem face mai mult.

În ultimul an am realizat mai multe expoziții care și-au propus nu doar să promoveze arta, ci să ofere un impact cu efect îndelungat către public. Am încercat să abordăm subiecte pe care le considerăm importante și de actualitate, contribuind la inerția conștiinței colective post-pandemice care își pune întrebări și caută sensuri. Am atins corzile intersecționalității și ale sănătății mintale. Am încurajat puternic introspecția și perspectivele diferite. Am creat legături. Și acum încercăm să punem bazele unor proiecte care să treacă mai departe de noi. Să întrebăm arta cum reprezentăm lumea ideală.

Imagine de la expoziția de fotografie “Nobis” din ianuarie-martie 2024

Ce vrem să facem pe termen lung

Fiecare expoziție și antologie din seria Ideal World își propune să ofere un nou nivel de construcție a lumii ideale, așa cum ea apare în viziunea artiștilor. Fiind în sine o sumă de sute de subiectivități, dorințe și frici, nu va fi uniformă. Însă avem încredere deplină că se vor găsi puncte comune, atât de puternic complementare, încât întreaga imagine va fi de însemnătate unitară. Tratăm subiecte care ne afectează puternic și le oferim puncte de pornire prietenoase. Sau, cel puțin, un context prietenos în care ideile lor să fie acceptate și susținute, deoarece credem în ele.

Ne propunem expoziții digitale și antologii în seria Ideal World de două ori pe an. Fiecare dintre ele va avea capacitatea de a include un număr mare și divers de artiști cu stiluri diferite. Din când în când, centralizăm idei din lucrări și propunem interviuri. Asta ca să putem înțelege mai bine pulsul social și să putem contribui la susținerea sa. Primele două teme alese din seria Ideal World sunt Ideal Self, care va da startul seriei în acest an, și Layers of Belonging, temă ce va marca deja continuarea în anul următor, în caz că nu v-am convins deja că e un proiect pe termen lung, care să dea timp artiștilor să exploreze și să primească expunere.

Expozițiile virtuale din serie merg pe tiparul 3D al tururilor digitale din muzeele de artă, sunt accesibile gratuit direct din browsere și sunt compatibile și cu tehnologia VR. Ele vor oferi un grad mare de interactivitate cu lucrările, resurse care să redirecționeze către fiecare artistx în parte și o experiență imersivă vizual-sonoră. Antologiile vor fi disponibile, la fel ca toate publicațiile Atoma Art, atât în format digital (gratuit), cât și tipărit, în mai multe orașe din țară în care suntem deja.

Provocarea Ideal Self

pascu bianca -- ammonia

Prima temă din serie pleacă de la o premisă foarte simplă. Presupunem că lumea ideală deja există, așa cum îți dorești, așa cum îți imaginezi. Uităm de încălzirea globală, de extremism, de războaie, de ura de orice fel, de inegalitate de șanse. Nu trebuie să fie perfectă, ci doar ideală pentru tine. Iar aici intri în scenă așa cum te simți în cea mai pură formă. Cine ai fi? Cum ai fi? Poate nu sunt întrebări ușoare, iar scenariul pare imposibil.

Însă nu intenționăm să îți creăm crize existențiale. Din contră, vrem să îți dăm încrederea că oricum ai fi, vei fi idealx. Fie că e o imagine completă sau incompletă, clară sau confuză, detaliată sau simplă, dinamică sau liniștită. Sinele ideal e ceea ce credem că merită oricine să poată fi. Și așa cum te vei vedea tu, așa te vom vedea și noi. Nu e metodă mai bună de transmite asta decât prin artă, de orice fel este ea.

Ammonia, fotografie realizată de Bianca Pascu

Cum poți lua parte la proiect

Fiecare etapă din serie va avea un Open Call. Nu e necesar să participi la vreuna în mod special pentru a putea participa la alta, ci le poți aborda pe oricare simți, contribuția ta fiind enorm apreciată independent de fiecare dată. Ideal World își încheie Open Call-ul pe 30 iulie, așa că până atunci poți trimite lucrări. Formularul de înscriere este mereu disponibil pe pagina de instagram @atoma_art_community în secțiunea de link-uri, rubica Ideal World // Ideal Self.

Te poți înscrie chiar acum la prima serie dând clic aici: Ideal World // Ideal Self (google.com)

Așa cum am menționat, lucrările care ni se par cele mai reprezentative pentru fiecare serie vor fi selectate pentru a primi un interviu în profunzime. Interviurile vor fi publicate pe mezomorf.ro și vor fi promovate și pe social media. Ajută-ne să creăm bazele unei lumi artistice mai bune și mai înțelegătoare cu nevoile, dorințele, aspirațiile și îngrijorările tale luând parte la Open Call sau trimițând acest articol prietenxlor din sfera artei de orice fel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *