Campanie de promovare și apărare a sănătății mintale

Poveștile vindecă. E un adevăr știut. Oamenii s-au adunat dintotdeauna să spună și să asculte povești: în jurul focului, în cămine, în jurul altor oameni.

Creierul are o putere nestăvilită de a crea și a-și însuși povești. Capacitatea acestuia de creare de noi legături are un aport foarte mare în vindecare și integrare a experiențelor grele. Mereu facem conexiuni neuronale între domenii, între trecutul și prezentul nostru, între părțile sinelui, între gânduri – emoții – corp. Una dintre nevoile fundamentale ale oamenilor este să aibă o poveste coerentă despre evenimente, perioade și întreaga viață trăită.

Cuvintele pot fi aliații noștri de nădejde. Ele conturează realitatea pe care o experimentăm și legăturile din relații.

Invitația noastră este să îți dai voie să pui în cuvinte, atât cât este confortabil pentru tine, o experiență din viața ta când ți-a fost greu. Mai mult decât atât, te încurajăm să te uiți și la resursele pe care le-ai avut.

În îndârjirea de a gestiona disconfortul și a ne proteja de suferință, uităm uneori că avem la îndemână unelte de a traversa acea perioadă cu eficiență.

Îți propunem să îți imaginezi o șezătoare virtuală, în care tu ai oportunitatea să îți lași povestea ta și să le spui celorlalți ce te-a ajutat în acel context, iar ei vor primi cuvintele despre tine și își vor lua de acolo ceva ce le este potrivit lor.

Intenția nu este de a vinde rețete, ci de a ne asuma fiecare o bucățică vulnerabilă și demnă în același timp pe care suntem disponibili să o lăsăm văzută, iar astfel ceilalți să poată să se regăsească.

Kit de sprijin emoțional:

Dacă, citind/scriind aceste rânduri, observi că nu te simți bine sau că au venit anumite gânduri mai grele, te invit să te oprești blând și să încerci cel puțin o variantă din următoarele pentru câteva minute:

1.      Spală-te pe față cu apă rece sau ia un cub de gheață în mână

2.      Bea un pahar de apă

3.      Scutură-ți mâinile, umerii, capul, picioarele, poți și sări

4.      Stai acoperit(ă) cu o pătură caldă și pufoasă

5.      Masează-ți ușor urechile și gâtul

6.      Sună pe cineva apropiat și vorbește-i despre cum te simți

7.      Dă-ți voie să plângi în timp ce te ții în brațe

8.      Scrie într-un jurnal ce simți/gândești

Alte resurse poți găsi în următoarea postare, listate de Lucreția Lixandru:

https://mezomorf.ro/sanatate-mintala-de-unde-incepem-resurse-gratuite-de-asistenta-psihologica-disponibile-pe-teritoriul-romaniei/


Următorul link prezintă argumentarea unor mituri, contracarate de Miruna Spătaru:


https://mezomorf.ro/mituri-in-psihologie/

Dacă observi că stările pe care le ai persistă sau se repetă, te încurajăm să iei legătura cu un specialist.

Acest text a fost prezentat de un psiholog atestat, și anume Rodica Afrăsinei.

Fotografia aparține Andei Lupuleț.

Dacă dorești să iei parte la campania noastră, înregistreză-te cu ajutorul următorului formular și trimite-ne povestea ta, care poate fi atât de utilă pentru cineva care trăiește o experiență similară:

https://forms.gle/VuLZMP69qeMRwyhJ6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *