Se spune că așteptarea, cu cât e mai lungă, cu atât și rezultatul ei e mai dulce. Astfel, după o perioadă de așteptare, revenim în fața voastră cu un review al noului album semnat de cei de la Bulz Brotherz – „Toate Cele Bune – Vol. 2”, lansat recent, în mai 2024.
Bulz Brotherz sunt un trio vocal instrumental din Brașov care cântă mash-up-uri în stil rock’n’roll. Combinația de versuri celebre cu propriile mesaje și linii melodice simt că îmbrățișează esența muzicii românești, dar și inovează pe mai departe. Am impresia că și-au ales piesele românești preferate și au ales să le tezaurizeze pe propriile piese, care apropo: nu sună deloc similar cu cele originale.
Cântă împreună din 2015 și timp de aproape 8 ani au concertat și au lansat materiale doar din înregistrări live și doar anul trecut au lansat primul lor material de studio. Eu am aflat de ei în urma jam session-urilor inedite pe care le-au organizat de-a lungul timpului sub numele proiectului lor conex, Fine Sounds Collective. N-o să uit niciodată evenimentul cu Familia freestyle de la regretatul VISSSUAL, când s-au unit muzicienii cu MCii și s-a rimat și cântat până și la caval și bucium.
Trupa este formată din Mihnea Tencariu la voce și chitară bas, care este și un susținător activ al tuturor inițiativelor muzicale din Brașov. Apoi îl avem pe Bogdan Ioniță zis și Bughy, care mai activează în Black Water și Alexu and the Voices Inside, și nu în ultimul rând, pe Cosmin Haraga la tobe, un ”știe-de-toate” ideal pentru trupă.
Am fost la concertul Bulz Brotherz de lansare al albumului ”Toate Cele Bune – Vol.2”. Un concert Bulz Brotherz e tare vivace: toată lumea dansează, e plin de vitalitate. Ce m-a frapat în mod deosebit a fost faptul că în Aftăr Hours a venit o bună parte din muzicienii locali și m-am bucurat tare mult să văd susținere.
Sunt două tipuri de oameni: cei care lasă albumul să îi surprindă la concert și cei care îl ascultă în prealabil ca să devină și mai electrizant când îl aud live. Eu l-am forjat puțin înainte și mi-am ales piesele preferate, la care știam în mod indubitabil că ohrwurmul va elibera receptori de fericire.
Am găsit pe album piesele alea de la care îți vine să te zbânțui ca niciodată.
Piesa mea preferată este “Stere-O”- cea care m-a făcut să mă melancolizez după mare, dar mi-a trecut când am auzit-o live și m-a umplut de euforie, dar vine ușor-ușor momentul s-o ascult și în drum spre Constanța! Fiecare descriere de piesă conține mențiunea referințelor muzicale. Așadar: “Stere-O” conține versuri și referințe muzicale din “Stere” de la Timpuri Noi și versuri din “Cineva să ne…” de la Omul cu Șobolani, precum și din “Marea 2000 și 3 de Unu” de la Zob.
“Nivelul Unu” conține versuri și referințe muzicale din “Atac la Persoane” de la Șuie Paparude. Piesa asta te invită la mișcare și cu sunetul, dar și cu versurile (”ai zece secunde să-ncepi să te miști; dacă n-o faci azi, mâine va fi mai trist”). Dacă n-ai ocazia să te miști când o asculți, pun pariu că ascultarea ei sporește activitatea cerebrală! :))
Albumele conțin fragmente de versuri și linii muzicale din Frații Grime, Timpuri Noi, Șuie Paparude, și așa mai departe, iar asta nu înseamnă plagiat, ci un tribut atent compus și aranjat. Se poate cânta odată cu Bulz Brotherz deși nu ai ascultat toate piesele în prealabil, mai ales că și refrenele lor sunt construite astfel încât să fie ușor de imitat. N-au cum să nu-ți rămână în ureche nici refrenurile create de către ei, nici porțiunile celebre nu ai cum să nu le cânți și invers, deopotrivă. Asta duce la o experiență live de neratat.
Când e trupa împreună se râde tare mult, sunt simbiotici nu doar din considerente muzicale, ci e o plăcere reală să îi urmărești, oamenii ăștia chiar se distrează pe cinste. Iar simbioza se vede și de la modul în care se prezintă pe scenă, având o imagine foarte bine definită (mereu cu ochelari la ochi și salopete gri), dar și din materialele de prezentare inedite. Bulz Brotherz e trupa perfectă nu doar pentru că am pus în titlu că sunt o sursă adevărată de energie, ci și pentru seriozitatea cu care tratează proiectul lor muzical.
Știam la ce calitate binefăcătoare să mă aștept de la al doilea volum, așa că ”Toate cele bune – Vol. 2” a fost mult așteptat. Ambele volume conțin 7 piese, deci se pare că băieții și-au ales și numărul norocos.
Mai jos este primul single de pe primul album din seria “Toate Cele Bune”. Își pusese deja amprenta pe vara mea de anul trecut, iar asta cu multă voie bună și energie. E așa frumos momentul acela când depui amintiri pe muzică, iar când asculți o piesă după ceva timp îți amintești ce făceai când ai ascultat-o prima dată, sau măcar o senzație, o imagine vizuală. Piesa a fost votată numărul 1 la un concurs pe bază de voturi de la Radio Guerilla și a fost ulterior difuzată. M-am bucurat atât de tare de faptul că există astfel de oportunități la noi!
Există un reflex de a se păstra și respecta tradiționalitatea în Bulz Brotherz nu doar din prisma liniilor melodice și ale versurilor readuse la suprafață, ci și, spre exemplu, din perspectiva clipului Mărin. Băieții au povestit după cum urmează: Imaginile folosite au fost înregistrate în anul 1969, în cătunul Țepeșeni, comuna Bicazu-Ardelean, județul Neamț. Întâmplarea a făcut că în ziua nunții Lucreției și a lui Gheorghe Țepeș – Greuruș, doi turiști din Belgia, soț si soție, care aveau echipament de înregistrare video, s-au nimerit să fie în trecere prin localitate și au documentat evenimentul. Aceste imagini au ajuns la noi din arhiva familiei.
Experiența Bulz, ca o concluzie, e una după care te duci acasă voios și extenuat în sensul bun. Ai dansat, ai cântat, ai socializat… Este evenimentul perfect. Se dă mai departe pentru posteritate și tot ce-a fost bun, cât și toate cele bune, formulă care pe mine mă duce cu gândul la un album-salut: “Toate cele bune!”
Mai au un proiect pe care îl admir tare, și anume Soundcards, reprezentat de cărți poștale artistice cu cod QR pe verso, cu ajutorul cărora, prin scanare, puteți descoperi artiștii locali.
Împreună am desfășurat o serie de podcasturi denumite ”Fine Sounds x Mezomorf”, prin care dorim să aducem și mai aproape artiștii locali și să-i descoperim. Aici primul nostru episod, împreună cu Watzzy:
Abia aștept să-i revăd pe Bulz Brotherz live, poate data viitoare în aer liber, și să răspund cu un zâmbet la răspunsul oamenilor cu zâmbet la muzica băieților, vrăjiți la rândul lor.
Vă las cu cel mai recent videoclip Bulz Brotherz – “Feciorul” filmat pe acoperișul unei clădiri de la marginea Brașovului.
În continuare, vă invităm să mergeți la concerte, căci ce-s concertele LIVE dacă nu un pumn de vitamine? Iar pe Bulz Brotherz îi puteți susține și pe Bandcamp.
Fotografiile aparțin lui Dena Denis.