Bogdan Munteanu și Cristina Choleva, despre mezocollaboratio musica #1

În luna aprilie am fost invitat de Ramona să iau parte la o discuție marca Mezomorf. Un prim episod dintr-o serie mai mare care își dorește să aducă laolaltă oameni pasionați de muzică pentru a schimba impresii și idei despre modul de lucru, despre industria muzicală, pentru a face networking, pentru a închega o comunitate în jurul pasiunii comune pentru muzică.
 
Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural Apollonia, o clădire superbă din centrul Brașovului. Am ajuns acolo cu Cristina Choleva, partenera mea din viața de zi cu zi, dar și de business. Nu aveam așteptări de niciun fel, eram curios cum va decurge întâlnirea. Și uite că, rând pe rând, s-au adunat oamenii care s-au înscris în prealabil dar și alți curioși.

Mi-a plăcut că ne-am așezat cu toții într-un mare cerc care a reușit să ne conecteze preț de câteva ceasuri, iar discuția a fost cum nu se poate mai fluidă. Am realizat în seara aceea cât de benefic ar fi să ne întâlnim regulat în astfel de contexte oameni din sfera muzicală, câte informații putem share-ui unii altora și că putem găsi răspunsul la diverse întrebări direct în fața noastră de la ceilalți oameni de lângă noi, trebuie doar să avem curajul să întrebăm. 

Dialogul a început să se lege pe măsură ce fiecare participant a luat cuvântul. Am povestit printre altele despre actuala industrie muzicală. Despre faptul că eu consider că formațiile și artiștii din ziua de astăzi trebuie să aibă o prezență constantă în online (Este important să aibă conturile de Social media alimentate cu informații și noutăți, cu content periodic. Să nu lase să treacă prea mult timp fără a oferi publicului ascultător picanterii, melodii, teasere, materiale noi, poze etc), dar totodată să echilibreze balanța și să reușească să urce pe scene de cluburi sau de festivaluri pentru a își construi un show live cât mai bine închegat și să ajungă la urechile unui public nou cu fiecare ocazie, să își crească fanbase-ul omogen și constant. Concertul live este din punctul meu de vedere cel mai bun test pe care un artist îl poate da și din care învață cele mai multe lucruri, din care poate trage concluzii și poate aduce îmbunătățire pentru reprezentațiile viitoare.

Am discutat și despre cum începe un artist în industria muzicală, care sunt pașii de urmat. Recomandarea mea ar fi să se dedice cât mai mult acestei laturi încă din primele clipe, să nu rămână doar un hobby, să fie investite câteva ore pe zi de studiu, de creație, de exercițiu, de muncă. Și să pornească cu mentalitatea de a transforma partea artistică într-un mod de viață, în job. Ar fi ideal ca artiștii la început de drum să meargă la foarte multe concerte, festivaluri, să observe care sunt trendurile existente, cu ce genuri muzicale rezonează publicul, ce show-uri pun pe scenă artiștii consacrați, să ia notițe, să se inspire. Un lucru important îl reprezintă și networkingul pe care aceștia ar trebui să îl facă în primii ani, să se împrietenească cu alți artiști, să adere la diverse cercuri, să închege o comunitate în jurul lor, să cânte în deschidere la artiștii mari, să fie pe aceeași scenă cu alții, să lege colaborări și featuring-uri pentru ca muzica lor să fie auzită de cât mai multe urechi. Pe lângă toate acestea, musai să ceară feedback de la cât mai multă lume și să țină cont de aceste păreri, apoi să le pună în aplicare ca să poată evolua și să pornească de la început pe un drum bun. Altfel, dacă nu se întâmplă asta, e posibil să descopere abia după mulți ani că traseul nu e unul câștigător și e foarte greu apoi să se reinventeze, să schimbe ceva ca să revină pe un traseu optim.

Am descoperit prin prisma acestui eveniment oameni creativi în Brașov, oameni cu idei faine, viziuni, potențial și cred că demersul de a face astfel de întâlniri între artiști, curioși dar și oamenii care îi reprezintă pe alți artiști este una foarte interesantă și educativă. Sper că toți cei cu care am discutat să aibă acum răspunsuri la întrebările pe care le-au avut. Modul prin care am încercat să-i îndrumăm și să împărtășim din experiența noastră sper să fie unul benefic și să îi ajute pe viitor în proiectele pe care le au.

Mi-aș dori să existe cât mai des astfel de conferințe și în cât mai multe orașe pentru că este mare nevoie în această industrie muzicală de a se comunica eficient și cu scop și de a aduce oamenii cu interese comune laolaltă.

Urmăriți evenimentele bandbook.ro aici.

Următorul eveniment din serie, mezocollaboratio musica #3, va avea loc în data de 13 iunie, detalii aici.

Sursa fotografiei aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *