ARTinterpretatio – Alexandru, Dariana, Oliviana

Ce-mi place să văd artiști care colaborează…

Dacă FOTOinterpretatio s-a dovedit a fi atât de introspectiv, de ce să nu folosim același concept și pentru lucrări de artă?

Alexandru Cadar, ,,Collapse”

Ilustrare a unei apocalipse, a unei tumori extinse ce ajunge spre oraș. Simbolic vorbind, aceasta reprezintă răul ce se apropie de lume, distrusă de poluare și supraaglomerare. În lucrare totul este greu, îmbâcsit și cu o atmosferă apocaliptică, unde termenul de frumos nu mai are loc.

Lucrarea este realizată în graffiti și pastel uleiat pe pânză.

Dariana: Lucrarea lui Alex are o atmosferă cu greutate. Îmi place materialitatea și efectul pe care l-a scos, are o duritate care se îmbină interesant cu figura umană, a cărei intervenție cred că este un plus, ajută privitorul să se identifice cu imaginea brutală pe care o privește.

Oliviana: Lucrarea asta pare a fi tradițională (pastel/acuarelă?). Un fetus cu un nucleu mucos și mâzgos în loc de cap, căruia i se dezintegrează fața în aburul ăla roșu care acoperă orașul din depărtare. Culorile sunt alese foarte fain, îmi place relația asta roșu-verde. Împreună aduc ori a Crăciun, ori a descompunere.

Dariana Ilie, ,,Living the dream”

 Am desenat ilustrația asta în 2019 când am primit o tabletă grafică și a fost o fascinație instantă. Cel mai mult îmi place să mă joc cu culorile și cu compozițiile privite de sus, folosesc frecvent structura asta, îmi dă senzația că desenez ceva extrem de intim și familiar, ceva ce doar eu pot vedea.

Mă ajut de ce am prin jur să consturiesc subiectul, nu pot spune că mă trăznește inspirația. /Living the dream/ e o ilustrație autoportret, e o ironie la adresa mea, dintr-un moment în care viața mea atinsese un punct monoton și aveam nevoie să desenez ceva proaspăt.

Alexandru: Cred că este o lucrare digitală ce prezintă o scenă de zi cu zi, în a cărui prim plan se află o tânără fată. Compozițional, duce la un cadru minimalist apropiat unei naturi statice.

Titlul lucrării pare a fi o ironie asupra situației în care este reprezentată tânîra fata, în fața laptopului, și cu mopul lângă, ce mă duce cu gândul spre treburile nefăcute din casă. Un stres constant.

Oliviana: Lucrare digitală, clar. Ce văd? Lucrarea e cumva împărțită în două printr-un contur clar, dar nu de tot: în stânga portocaliu prin transparențe, în dreapta jos desen… cumva simetricul portretului. Diagonala de pe verticală e retezată de mopul pe orizontală. Îmi pare că fiecare lucru e făcut cu un motiv, dar totuși pare așa natural, încât cred că a fost intuitiv. Ce să fie? Probabil un autoportret? ,,Hmm, făceam curățenie și a început melodia aia nasoală din playlist…”

Oliviana Fudulache, ”Six Ladies in a church”

Lucrare digitală ce a pornit din dorința de a picta cumva mai clasic în photoshop. Compoziția este construită piramidal, precum ,,Lecția de anatomie’’ a lui Rembrandt. Ce vedeți sunt niște babe curioase și înghesuite într-o biserică, cel mai probabil ortodoxă, ce asistă la o taină. Să fie botez, să fie ofrandă, început sau sfârșit, asta nu știm.

Dariana: Este o compoziție armonioasă și îmi place ierarhia personajelor determinată de poziția lor. Texturile sunt aproape palpabile, dau un aer straniu scenei. Mediul ales este pus în valoare de tehnica Olivianei, plină de caracter.

Alexandru: este o grafică digitală în care sunt prezente 6 bătrâne și un prunc. Acestea par să asiste la botezul celui mic într-un cadru surrealist, chiar magic, ele având diferite expresii/reacții la minunea ce urmează a fi botezată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *